Navarin på lammbog med pomerans
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10196","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-605","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"757","title":"navarin_lammobog_MG_4162","alt":"navarin_lammobog_MG_4162"}}]]De ser allt lite blåfrusna ut om kinderna, majrovorna. Men med lite mer pepparstuns i smaken än kålroten var de precis vad jag kände för till helgens gryta, och så hade jag fina skivor KRAV-lammbog från Erikstorps lamm.
Vi brukar säga lammnavarin, men faktum är ju att alla navariner är gjorda på lamm, även om de förmodligen uppkallats efter majrovan (som heter navet på franska och brukar ingå i deras soppgrönsaksförpackningar). I vilket fall som helst så kände jag inte riktigt för en Navarin Printanier, det var något med sötman hos rovorna och ärterna som inte kändes kul. Hade jag haft haricots verts hemma hade jag nog använt dem. Istället ökade jag på rosmarinen och timjan och tillsatte zest från en något skrumpen pomerans. Det blev en vintrigare rätt som du kanske får tid att laga i sportlovsveckan.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10197","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-606","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"673","title":"navarin_MG_4188","alt":"navarin_MG_4188"}}]]
Navarin d'hiver med pomerans
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 6
Tid: cirka 2 1/2 timme
Alla grytrecept blir i princip godare med buljong, men eftersom jag inte hade någon god buljong hemma - och bogen dessutom har goda ben som fick koka med - fick det räcka med vatten och vin. Använder du lammbringa istället får du kanske jobba lite mer på smaken eller tillsätta någon sked kycklingfond på flaska. Jag valde att inte försteka grönsakerna, friskan fick gå före.
- 1 1/2 kg skivad lammbog (be din slaktare/butik skiva)
- 500 g majrovor (eller kålrot)
- 5 schalottenlökar
- 2 morötter
- 1 selleristjälk
- 4 klyftor vitlök
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 msk tomatpuré
- 7 dl vatten (ca)
- 3 dl vitt torrt vin
- skalet från en pomerans (eller apelsin)
- Några kvistar rosmarin
- Dito timjan
- 1 knippe slätpersilja
- 3 lagerblad
- 8 svartpepparkorn
- 1 dl + 1 msk vetemjöl
- olivolja till stekning
- Ta fram en stor tjockbottnad gryta (ej gjutjärn). Dela de största skivorna, annars kan de få vara lite grova den här gången, tycker jag. Vänd köttbitarna i mjöl och stek dem - i omgångar - snyggt guldbruna på bägge sidor. Lägg åt sidan.
- Skala och klyfta lökarna grovt, skölj och skär sellerin och fräs alltsammans i oljan med hela vitlöksklyftor tills de mjuknat. Häll i vinet och tillsätt kryddorna och örterna (zesten kan du vänta med). Persiljans toppar skär du av och använder senare, stjälkarna kan gå i grytan med den skivade sellerin. Lägg i köttet och fyll på med vatten tills köttet täckts, cirka 7 dl. Tillsätt även spadet från tomaterna och tomatpurén.
- Koka upp en stund och skumma av med hålslev. Sänk temperaturen och låt grytan puttra på låg värme i nästan två timmar. Gå och läs en bok så länge, till exempel Paul Austers Osynlig, där rätten du nu suktar efter ingår i en fransyskas säkra förförelsekonster.
- Vänd tillbaka till köket och skala morötterna. Ser majrovorna ok ut i skalet behöver du inte skala dem (kålroten skalar du, speciellt om den är stor) utan skrubba dem rena med rotborste. Klyfta majrovan och skiva morötterna i tjocka skivor.
- När drygt fyrtio minuter kvarstår kan du peta upp lagerblad, kvistarna och stjälkarna; de bör ha gjort sitt. Istället lägger du i grönsakerna och tomaterna och låter dem koka med i grytan. Riv även det yttersta skalet, zesten från pomeransen och lägg i. När majrovorna känns lagom mjuka är grytan klar. Smaka av med salt.
- Ta bort cirka 3 dl av spadet och red av det med en rågad sked vetemjöl i separat kastrull. Vispa slätt och häll tillbaka i grytan; rör om och låt koka upp. (Här hade jag också tillsatt två nävar skurna haricots verts om jag haft).
- Servera navarinen med nymald svartpeppar, hackad persilja, extra timjan och zest. Utöka med kokt potatis om ni är utsvultna. Grytan går utmärkt att värma på dagen efter.
Kommentarer
I min telefon är bilden 90 grader vriden och hoptryckt ungefär till hälften på en ledden...
Annars ser den fin ut.
Varför inte gjutjärn?
Behöver skivorna vändas i mjöl?
Det går absolut att låta bli mjölet till stekningen, men det ger en finare, godare yta på bitarna och har även en viss redande effekt ( även om den också sker mot slutet).
Om man använder gjutjärnsgryta som inte är emaljernad kan järnet fälla ut av syran ( tomater, vin) och på så sätt ge en oönskad bismak. Lisa FW har skrivit längre om det där i matmolekyler- bloggen.
Alla bilder är visst sneda i mobil, fast nu har de blivit det på fb med. Vet inte varför, antagligen vill fb att man ska lägga upp bilder ist för att länka. Upplagda foton gynnas iaf av layouten.
Sidor