Norska flatbröd på kornmjöl

Jag hittade receptet någonstans, men nu skriver jag ur minnet. Vattenmängden varierar lite. Men så lite som möjligt! Och det här brödet är fantastiskt bara med lite smör, men ännu godare till allehanda snittar.


Portioner: 16 kakor om man gör stora
Du behöver: 

8 dl kornmjöl
7 dl vetemjöl
2 tsk salt
ca 5-6 dl kokande vatten

Gör så här: 
  1. Blanda kornmjöl, vetemjöl och salt. Rör ned det kokande vattnet under omrörning. Det ska gå ihop till en boll, men den ska absolut inte vara slibbig. Plus minus en deciliter vatten kan krävas, men kom ihåg att ju mer vatten, desto mer kommer du förbanna dig själv när du ska kavla ut degen.
  2. Knåda rätt rejält och låt sedan degen svalna en halvtimme eller en timme på sin höjd.
  3. Sätt ugnen på 225 eller lite över. Har du en baksten ska den i, annars en plåt. Ganska högt upp i ugnen.
  4. Dela degen i sexton delar. Rulla till bollar som du håller täckta med fuktig trasa.
  5. Kavla ut till stora runda sjok på kornmjölat bord. Sjoken ska vara nästan så tunna du kan få dem att hålla ihop utan att de går sönder. Mjöla under tiden, de ska inte fastna i bordet för då har du det kört.
  6. Kavla en sista omgång med kruskavel på båda sidor. Jag har ingen kruskavel så jag tog den där taggiga sidan på en köttklubba och bankade tills grannen tröttnade på oljudet.
  7. Ta en stor skiva wellpapp eller en eldfast skärbräda eller vad som helst som är stort nog att rymma den rätt stora kakan nu. Dra upp den där och ta den till ugnen och hysta i den på bakstenen/plåten.
  8. Två minuter på varje sida brukar vara nog. En eller två bruna fläckar på flatbrödet är nog för att det ska vara dags att vända men det är inte så jättefarligt. Lite kortare tid på andra sidan.
  9. Vik det på hälften (det är fortfarande lite mjukt när det är varmt) och låt svalna på bakgaller. Det blir ett hårt och jävligt gott bröd.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert