Novmeberkaka med mandel, mandellikör och muscovadosocker

Receptmakare: Anna Sjögren

Portioner: 10 bitar

Tid: 35 minuter

Novembermörkret lockar fram sötmandel och russin ur skåpet. Jag vill ha en tydlig mandelsmak, så därför häller jag i en slurk Amaretto i smeten. Det är inget bakpulver i kakan och en del av mjölet är ersatt med malen mandel. Det gör att kakan blir saftig. Som en kladdkaka, men den smakar mandel och russin istället för choklad.

  • 1 kaka, ca 10 bitar
    75 g smör
    1 dl sötmandel
    2 ägg
    1 1/2 dl ljust muscavadosocker
    1/2 dl strösocker
    1 msk mandellikör
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl mjöl
    1 dl russin
  • Till formen:
  • Smör och vetemjöl eller ströbröd
  • Att strö över om man vill:
    1/2 dl hackad mandel
    1/2 dl russin
  1. Sätt ugnen på 180°. Smöra och mjöla en rund (diameter ca 20 cm) eller en liten fyrkantig form.
  2. Smält smöret, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna under tiden du tillreder kaksmeten. Mal mandeln på mandelkvarn.
  3. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, helst med elvisp. Tillsätt likör och vaniljsocker.
  4. Blanda först den malda mandeln med mjöl och russin i en skål, häll blandningen i äggvispet tillsammans med det smälta smöret.
  5. Rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i formen. Strö eventuellt över hackad mandel och russin.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Tag gärna kakan ur ugnen innan den är riktigt klar, om du vill ha den kladdig i mitten.
  7. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan försiktigt upp den ur formen.

Bild för Anna K Sjögren

Mer från Anna K Sjögren


Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren