Novmeberkaka med mandel, mandellikör och muscovadosocker
Receptmakare: Anna Sjögren
Portioner: 10 bitar
Tid: 35 minuter
Novembermörkret lockar fram sötmandel och russin ur skåpet. Jag vill ha en tydlig mandelsmak, så därför häller jag i en slurk Amaretto i smeten. Det är inget bakpulver i kakan och en del av mjölet är ersatt med malen mandel. Det gör att kakan blir saftig. Som en kladdkaka, men den smakar mandel och russin istället för choklad.
- 1 kaka, ca 10 bitar
75 g smör
1 dl sötmandel
2 ägg
1 1/2 dl ljust muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 msk mandellikör
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
1 dl russin - Till formen:
- Smör och vetemjöl eller ströbröd
- Att strö över om man vill:
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl russin
- Sätt ugnen på 180°. Smöra och mjöla en rund (diameter ca 20 cm) eller en liten fyrkantig form.
- Smält smöret, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna under tiden du tillreder kaksmeten. Mal mandeln på mandelkvarn.
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, helst med elvisp. Tillsätt likör och vaniljsocker.
- Blanda först den malda mandeln med mjöl och russin i en skål, häll blandningen i äggvispet tillsammans med det smälta smöret.
- Rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i formen. Strö eventuellt över hackad mandel och russin.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Tag gärna kakan ur ugnen innan den är riktigt klar, om du vill ha den kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan försiktigt upp den ur formen.