Nudelsoppa à la hönan och ägget

Gott, matigt och lätt att variera i all oändlighet. Det här är mer en skiss än ett färdigt recept.


Tid: Några timmar
Du behöver: 

1 kokhöns
vatten så det täcker
1 purjolök
1 morot
(allt ovanstående kan ersättas av 1 1/2 l kycklingbuljong och 1 grillad kyckling för den som har ont om tid)
4 torkade shiitake
2 vitlöksklyftor
1 tumme ingefära
2 msk ljus soja
2 msk shaoxing-vin eller torr sherry
salt
200 g äggnudlar eller andra tjockare vetenudlar

Topping:
4 kokta, skalade ägg
Någon näve lättkokta sockerärter
1 bunt hackad salladslök
Strimlad grön eller röd chili
Friterad schalottenlök (eller vanlig friterad lök)
Ev. chiliolja

Gör så här: 
  1. Koka hönset mört i lättsaltat vatten tillsammans med purjolök och morot skuren i mindre bitar. Räkna med 2-3 timmar beroende på seghetsgraden. Låt svalna och sila buljongen. Ställ gärna buljongen i kyl över natten, eller i alla fall några timmar. Hönsfettet stelnar då i en kaka överst på buljongen och det är lätt att bara lyfta bort eller skrapa av med sked. Men ta inte bort allt, det är gott med lite fettpärlor i buljongen.
  2. Plocka hönsköttet från benen och skär köttet i mindre bitar. Lägg åt sidan så länge.
  3. Koka upp hönsbuljongen med en tumme ingefära, vitlöksklyftorna, sojan och shaoxing eller sherry. Ploppa i shiitaken och sjud tills svampen är mjuk. Ta upp den och skiva den. Ta upp ingefäran och vitlöken och släng den.
  4. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar och fördela dem i fyra stora portionsskålar. Häll buljongen över nudlarna och garnera med ägg, shiitake, hönskött, sockerärter, salladslök, strimlad chili och friterad schalottenlök. Ringla eventuellt över lite chiliolja.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert