Öländsk gnocchi
Receptmakare: Karin Fransson
Portioner: 4
Tid: ca 1 timme
Här är Karin Franssons variant på kroppkakor med lingon, smör och grädde, den öländska nationalrätten. Gör små italienska potatisbullar, gnocchi, och strö den välkryddade kroppkaksfyllningen ovanpå. Köp färdiga gnocchi om du inte vill rulla dem själv. Men det är roligt!
- 1 kg mjölig potatis
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- lite nymald muskotnöt
- Fläsk- och baconfräs:
- 200 g rimmat fläsk (svålfri)
- 150 g bacon
- 1 stor gul lök
- 2 äpplen
- 1 msk smör
- 2 kvistar repad färsk timjan
- 1/2 tsk stött kryddpeppar
- nymald svartpeppar
- Börja med gnocchi: Koka potatisen med skalet på. Skala och pressa den genom en potatispress. Rör ner ägg, mjöl, salt och muskot.Blanda raskt ihop till en deg.
- Forma degen till fingertjocka rullar på mjölat bakbord. Skär av pyttesmå bullar, ca 2 cm, tryck till dem med gaffel.
- Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud gnocchin tills de flyter, i ca 5 minuter. Smaka dig fram!
- Skär fläsk och bacon i små tärningar. Skala och hacka lök och äpplen fint. Bryn bacon- och fläskblandningen i smör i en stekpanna, tillsätt lök, äpplen och peppar. Fräs i 2-3 minuter och strö över färsk timjan.
- Lägg fläskfräset över nykokta gnocchi och strö gärna över lite mera nymald svart- och kryddpeppar.