Önskesoppa: Soppa med två sorters linser och fläsk eller svamp

Hej!

För flera år sedan publicerade du ett recept på linssoppa i sydsvenskan. Det var en makalöst god linssoppa med både röda och svarta linser (puy? beluga?). Ett alternativ var att skopa i stekt sidfläsk på slutet och ett annat att vända i stekt svamp. Receptet var en av mina käraste ägodelar. I någon av våra flyttar har min man misstagit denna ömt vårdade och nedkladdade sydsvenskan-bilaga för EN VANLIG TIDNING. Och slängt den. Vi är fortfarande gifta. Det bör sägas. Men jag saknar linssoppan varje gång jag ser svarta linser. Finns det någon chans att få tag på receptet?

Bästa hälsningar, XXXX

Hur ska man kunna ha ett äktenskap på sitt samvete? Here goes:

Paradexempelt för hur en dutt god vinäger kan lyfta maten är den grekiska rustika linssoppan fakes. Värmande vintermat som mättar; och med bara ett par droppar genomgår soppan en metamorfos från klumpig tråkmåns till rustik delikatess. I min höstliga variant är soppan förstärkt med fläsk, spanat och zucchini. Vill du ha den helt vegetariskt kan du toppa med knaperstkt skogssvamp istället för sidfläsk. Gör dubbel sats och frys in soppan i portioner och så har du en perfekt lunchlåda eller en lat helglunch redo. Risentas små linser, puylinser eller belugalinser är alla bra alternativ.

 


Portioner: 4
Tid: 50 minuter
Du behöver: 

1 stor gul lök
1 stor morot
1 stor klyfta vitlök
1/2 dl olivolja
2 lagerblad
1 kryddnejlika
1/2 tsk torkad timjan eller 1 tsk grov repad 1
tetra (4 dl) krossad tomat
8 dl vatten
1 kapsel Fond de chef grönssaksfond eller 1,5-2 msk lantbuljongspulver
1 dl röda linser
1 dl svarta linser
100 g grov färsk spenat

TILL SERVERING:
150 g rökt sidfläsk
1/2 gul zucchini
1 tsk honung
Finstrimlad persilja

På bordet:
God rödvinsvinäger

Gör så här: 
  1. Halvera, skala och finhacka löken. Hetta upp den i olivoljan och fräs den sakta på låg medelvärme ett par minuter. Skala och fintärna moroten. Rör ner den med löken och fortsätt fräsa. Skala vitlöken och hacka. Vänd ner i fräset.Fortsätt fräsa sakta tills löken mjuknat helt och precis börjat få färg, den totala frästiden ska vara minst 15 minuter.
  2. Vänd ner lagerblad, kryddnejlika och timjan och fräs ytterligare 30 sekunder under omrörning. Vänd ner de röda linserna och rör runt dem i oljan. Slå på tomat, vatten och fond, koka upp och låt sjuda sakta i drygt 5 minuter. Tillsätt de svarta liserna och låt sjuda sakta minst 30 minuter tills linserna är helt mjuka och der röda linserna är mosiga.
  3. Tärna fläsket och zucchinin fint. Lägg fläsket i kall panna och stek på medelvärme tills det precis börjar få färg. Höj värmen. Vänd ner zucchinin och stek den hastigt med gläsket. Klicka ner honungen och stek vidare någon minut. Peppra duktigt.
  4. Servera soppan med en sked av fräset i. Strö över persilja. Låt var och en droppa på vinäger vid bordet.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh