
Öppen lasagne med spenat och mandel
En bekant blev inbjuden att jaga varg i Sibirien. Eftersom han var osäker på den lokala kosthållningen packade han med sitt spritkök och fyllde en stövel med pasta. Första kvällen serverades en seg och outsägligt sorglig älgmule i osaltad buljong. Andra, tredje och fjärde kvällen likaså. Den sibiriska kylan var allestädes närvarande. Den sibiriska vargen lyste med sin frånvaro. När helgen närmade sig meddelade värden att det skulle serveras pizza på fredagen. Gästen, less på nattliga pastakok, gladdes åt detta ända tills pizzan under högtidliga former ställdes på bordet: ovanpå en decimetertjock degplatta tronade en ofjällad brax med huvud och fenor, skuren i fyra lika stora bitar. En braxpizza.
Många påstår att pasta är onyttigt. Kanske det. Men ibland räddar den liv.
Öppen lasagne med spenat och mandel
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 2
Tid: 40 min
- 25 g smör
- 1/2 dl mandel
- 1/2 tsk honung
- 1 ekologisk citron, zest och några droppar saft
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
- 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
- 200 g färsk spenat
- 1/2 burk ricotta, ca 125 g (kan uteslutas)
- 2 lasagneplattor, normalstora
- Rosta mandeln hårt i torr stekpanna. Krossa i mortel, kvarn eller matberedare.
- Smält smöret. Slå bort den grumliga bottensatsen och låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar som knäck.
- Tillsätt citronzesten (bara det yttersta gula, fint rivet) till smöret, i med mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll varmt (låg värme).
- Hacka lök och vitlök. Svetta den genomskinlig i lite smör eller olja. Tillsätt fint skivade champinjoner och skinka, och stek igenom (låt gärna svampen få lite stekyta på sina ställen).
- Koka upp vatten till lasagneplattorna.
- Tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra (mycket svartpeppar tycker jag).
- Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar. Lägg spenatfyllningen på halva pasta-arket, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan (se bilden, det här var klurigt att förklara).
- Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.
Kommentarer
Fantastiskt. Lasagne är den bästa pastarätten. Det bara är så.
I en kokbok som jag tror heter Kockarnas kalender har jag länge tittat på ett recet som heter Älgmule i gelé. Någon som provat?
Älgmule <3 Du är bäst Lotta!
Detta ser ju riktigt gott ut!
Du menar kanske att vika den tomma halvan av pasta-arket över fyllningen?
Hanna – precis så menade jag.
Maria – det värsta är att det är fullständigt sant. En ovanligt vodkablöt kväll gick min bekant in genom fel dörr och hamnade i skafferiet – en sorts stor garderob där älghuvena hängde på rad.
Lisa – det bara är så. Och den här är min favorit just nu, även om den tyvärr inte har det där smarta förbered-allt-innan-alla-kommer som en klassisk lasagne har.
Måste helt klart öppna min sinnen för öppen lasagne. Tack Lotta för att du infört rostad mandlar, nötter och allehanda frön in i mitt liv.
Johan, det var det lilla! Tack själv!
Jag säger kör!
Herregud så gott!! Det rinner i mungipan! Måste testas!!
Det här verkar helt fantastiskt gott och det är ju så enkelt också. Det måste jag prova. :)
Detta verkar ännu mera genialt, måste testa!
Loveyou!
Sanslöst bra recept! Har lagat det två gånger med strålande resultat.
Braxen heter det. En braxenpizza, således. Nu har du lärt dig det!
Vad heter en pizza med gädda då?
Gäddpizza såklart.
Är inte pizza ett konstigt ord, när man tänker på det? Och allt annat också, svårt alltså. Tar tillbaka såklartet. Men om man metar i Mörtviken kan man få en braxen på kroken, och har man tur kan man få flera braxen på kroken.
Braxen är nog inte så äckligt om man fiskar den tidig vår när vattnet är kallt, ska prova. Återkommer kanske i det ärendet...
Jag ser fram emot det! Lova!
Ok! (Jag åt konserverad mört som var fiskad tidigt på våren när jag hälsade på släkten i Finland häromåret. Inte så tokigt faktiskt.)
Varför inte. Betänk gärna att på 1800-talet var Leningrad i synnerhet känd för sin goda mörtsås.
(Källa: Erik Haag)
Så fantastiskt gott!
Frun lagade denna rätt ikväll, med mycket kärlek! Färsk grön sparris bredvid var pricken över i:et. Jösses va gott!!
Åh, bra! Sparris perfekt tillbehör!
Nu har jag också testat (och bloggat) din lasagne och den var jättegod fast jag var liiiite tveksam innan. Kul att ha fel ibland!
Absolut det godaste jag ätit på väldigt länge!
Ålskar det här receptet och bloggar om det och hur jag har utvecklat det för att passa mig: http://kryddorilivet.blogspot.se/2014/02/lotta-lundgrens-oppna-lasage-pa...
Tack för inspiration, Lotta! :-)
Sidor