Orgasmiskt goda friterade buffalo ribs

Jaha, och varför skriver du på utrikiska Anders? Vi har ett alldeles utmärkt språk i det här landet och det går dessutom bra att beskriva mat med. 

Jo jag vet, ibland måste man bara sökmotoroptimera namnen och när ni andra envisas med engelska namn på tamefan allt så måste ju jag anpassa mig också.

Det här receptet är lite en kombination mellan två av mina tidigare recept - Buffalo Chicken Wings och mina julrevben. Jag har fläskat på med mer panering och dessutom adderat sötma i buffalosåsen.

Jag är glutenintolerant så jag måste välja panering efter det, ni som inte är det bör använda pankoströbröd och får då ännu snyggare (och krispigare) mat.


Portioner: 4
Tid: 1,5 timma
Du behöver: 

1 kg tjocka (skånska) revbensspjäll
1+1 dl hot sauce, gärna Frank's Red Hot
33 cl Coca Cola
1 msk salt
2 msk lönnsirap
50 g smör
1 msk amerikansk gul senap
2 dl rismjöl med 1 msk salt
2 ägg, lätt vispade
2 dl ströbröd (gärna panko)
frityrolja

Gör så här: 

Blanda 1 dl hot sauce med cola och 1 msk salt till en koklag. Skär revbenen i varje ben så du får ett ben per bit. Koka revbenen i koklagen i exakt en timma. Det är verkligen tillräckligt med en timma och kokar du längre så kommer du tappa en hel del av stunsen i köttet och allt riskerar att falla isär. Är du stort fan av långkokt kött så kan du så klart testa det, men jag rekommenderar att börja med en timma.

Under tiden lagen kokar så smälter du smöret i en kastrull tillsammans med 1 dl hot sauce, senap och 2 msk lönnsirap. Vispa såsen medan den så sakteliga börjar puttra så ska du se att du får ihop den till en lite tjockare emulsion. Du vill inte låta såsen koka länge så ta av den från plattan.

Häll av lagen från revbenen. Du kan spara lagen om du vill och reducera ner den ordentligt till en fin BBQ-glaze att plocka fram vid tillfälle.

Dubbelpanera revbenen i rismjöl, ägg och ströbröd. Se till att fläska på ordentligt med panering. Vill man så kan man doppa ner en ytterligare gång i äggen och ströbrödet för att bygga upp ännu mer yta på revbenen.

Fritera sedan revbenen i 180°C frityrolja tills revbenen har fin färg. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper medan du försiktigt värmer upp såsen du har i kastrullen. Blanda runt revbenen i såsen och se till att såsen kommer åt alla ytor.

Servera direkt.

Bonustips: Det är snart grillsäsong och man kan faktiskt välja att grilla revbenen istället för att fritera dem. Då föreslår jag att du efter paneringen häller på lite smält smör på dem och sedan grillar dem försiktigt tills de får fin yta runtom. Se till att lägga på locket på grillen så du får rejält med rök kring revbenen. Doppa dem sedan i såsen på samma sätt som ovan.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson