
Orgeat
Orgeat är oumbärligt för bland annat drinken Mai tai. Det är en söt, parfymerad mandelsirap som även kan användas till att marinera frukt med.
Tid: 12 timmar
200 g skållad mandel
1 l vatten
1 1/2 kg socker
Rosenvatten
Apelsinblomsvatten
Bittermandelarom
- Mal 50 g av mandeln. Grovhacka resten av mandeln
- Blanda all mandel (hackad och mald) med 200 g socker i en kastrull.
- Slå på vattnet, sätt på locketoch låt koka upp. Dra av kastrullen från plattan. Ta inte av locket.
- Låt stå i ett halvt dygn.
- Sila koket genom en silduk.
- Väg vätskan.
- Addera 140 g socker för varje 100 g mandelvätska.
- Värm upp sirapen så att sockret löser sig. Låt INTE sirapen koka. Det räcker att dra upp den till 50-60 grader. Börjar det koka så blir det lätt pannkaka av allt ihop.
- Låt svalna.
- Addera bittermandelessens, rosenvatten och apelsinblomsvatten efter smak. Jag tar några rejäla skvättar bittermandelessens för att ge sirapen en kraftigare mandelsmak. Sen tar jag en dryg centiliter av vardera rosenvatten och apelsinblomsvatten per liter mandelsirap.
- Buteljera i mycket rena flaskor. Förvaras i kyl.
- Njut.