Oxsvansgryta med rosmarinkokta morötter
Det kan tyckas länge med 6-7 timmar men grytan sköter sig helt själv under tiden den står i ugnen och oxsvansen hinner blir riktigt mör. Hittar du inte oxsvans eller föredrar en annan styckningsdetalj kan du använda detta tillagningssätt även på dem, exempelvis högrev eller bog.
Tid: 6-7 timmar
1,2 -1,5 kg oxsvans vetemjöl
3 msk smör
3 dl rött vin
1 morot
4 schalottenlökar eller 1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
½ purjolök
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 stjärnanis
10 timjankvistar
1 -1 ½ l oxbuljong, utspädd
salt och peppar
Potatispuré
600 g mandelpotatis, eller annan mjölig sort
50 g smör
ca 1 ½ dl mjölk
salt och vitpeppar
Rosmarinkokta morötter
4 morötter
2 msk smör
2 rosmarinkvistar
- Salta och vänd oxsvansen vetemjöl och bryn oxsvansen i smör tills de fått rejält med färg i en stekpanna. Lägg köttet i en stekgryta. Slå vinet i stekpanna och koka upp, slå sedan vinet i stekgrytan med oxsvansen.
- Dela löken på hälften och bryn snittytan i lite smör. Skala morötterna och dela i grova bitar, finhacka vitlöksklyftorna. Skölj och dela purjolöken i grova bitar. Lägg allt tillsammans med kryddorna i stekgrytan. Fyll upp med oxbuljong tills allt är täkt, mängden beror på grytans storlek.
- Koka upp och ställ sedan in hela grytan med lock i ugnen på 130° låt den stå i 6-7 timmar.
- Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och pressa den genom potatispress. Vispa ner smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Skala och dela morötterna och sjud vatten med lite smör och rosmarin. Smaka av med salt.
- Sila buljongen och koka ner tills hälften återstår. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera grytan med potatispurén och morötterna. Vill du servera rätten lite finare kan du plocka köttet från benet och lägg på ett fat eller tallrik och ringla såsen över.