Pan bagnat: Packad fralla
Receptmakare: MArgit Richert
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Pan bagnat betyder "badat bröd" på provensalsk franska och syftar på att man dränker in bröden med en rejäl dos vinägrett, citronette eller bara olivolja. Det gör smörgåsarna ovanligt saftiga, framför allt som de proppas fulla av allhanda godsaker. Se nedanstående recept som en skiss, det går bra med det mesta: tapenade eller oliver, marinerat kronärtskockshjärta, grillad paprika, getost eller andra göttigheter gör sig bra i brödet.
- 4 små baguetter eller 8 mindre portionsbröd (gärna surdeg)
- 1 burk tonfisk i olja
- 7 cm gurka
- 1/2 paprika av valfri kulör
- 1 stor tomat
- 1 liten färsk lök
- 2 hårdkokta ägg
- 2 msk kapris
- några kvistar basilika eller oregano
- Citronett:
- 3/4 dl olivolja
- 1/2 pressad stor citron
- 1 tsk dijonsenap
- 1 pressad vitlöksklyfta
- salt, svartpeppar
- Skär ett lock ur baguetterna eller portionsbröden. Gröp ur en del av innanmätet så att alla godsaker får plats. Låt tonfisken rinna av.
- Blanda citronetten och ös sedan några teskedar i varje utgröpt bröd.
- Skär gurkan i skivor. Hacka paprikan. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla löken. Skiva äggen. Hacka kaprisen.
- Varva alla ingredienser i bröden. Skeda över lite citronette då och då, men spara ungefär 2 msk till senare. Toppa med kryddörter. Mackorna ska vara fullmatade, och det gör ingenting om fyllningen går över kanten.
- Skeda över den sista citronetten på insidan av brödlocken och lägg på dem på bröden.
- Vira in varje bröd tajt i plastfolie och lägg dem på en stor tallrik. Lägg på en till tallrik och lägg sedan något tungt (Jan Hedhs samlade verk? En mortel?) överst. Ställ in i kylen och låt stå i press alla fall två timmar. Sen är det bara att hugga in.