Partystarter med ädelost och bacon

Eleonora, som i bloggvärlden är mer känd som Pytte, kom tvåa i tävlingen Årets Potatisstjärna med det här eminenta snackset. Eleonora skriver själv: Det är krispigt, det är krämigt, det är ett friterat litet Kinderägg med en ack så god överraskning inuti. Ät varma till en iskall öl!


Portioner: 40 små bollar eller 20 större
Tid: 40 min
Du behöver: 

400 g mjölig potatis, t ex King Edward
    1/2 dl crème fraiche
    1 msk smör
    1 pkt bacon
    140 g ädelost, t ex Kvibille
    1/2 dl finskuren gräslök
    2 dl vetemjöl
    2 ägg
    2 dl panko eller ströbröd
    ca 1 liter neutral olja till fritering
    nymald svartpeppar, ev salt

Gör så här: 
  1. Skala potatisen, dela dem i stora bitar och sjud dem mjuka. Strimla baconet och stek det gyllene, låt rinna av på hushållsppper. Ställ åt sidan.
  2.     Kör snabbt i matberedare tillsammans med crème fraiche och smör. Kör inte för länge då blir moset segt. Ställ moset i kylen att svalna.
  3.     Hacka eller smula osten grovt och vänd ner i potatisen tillsammans med gräslök och bacon. Smaka av med peppar; ytterligare salt behövs förmodligen inte.
  4.     Forma 2 rullar, ca 2 cm i diameter, med hjälp av plastfolie. Vrid åt rullarna hårt och lägg i frysen i ca 30 minuter, tills de stelnat nog att skära i fina bitar. Skär varje rulle i ca 20 centimetertjocka skivor. Forma försiktigt till bollar.
  5.     Doppa bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Se till att de täcks ordentligt runt om vid varje moment, annars kan osten lätt rinna ut under friteringen.
  6.     Hetta upp oljan till ca 180°C, eller tills en vit brödbit ganska snabbt blir gyllene. Fritera bitarna i någon minut tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper och servera, helst varma!

Bild för Redaktionen
2010-06-02
Av

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
2017-03-16
Bild för Redaktionen
2016-03-15
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
2015-11-17
Bild för Redaktionen
2015-11-16