Pasta med krabbklor

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 min

Tid: Så här års kan man köpa krabbklor i min mataffär. Förra året gjorde jag krabbklor i rödcurry. I år blev det som synes krabbklor i spaghetti. Och precis som föregående säsong har krabbarmarna och jag brottats med precis så dåligt bordskick man kan vänta sig av kombinationen såsig pasta och påklätt skaldjurskött. Upplever du starka känslor av djupaste sensualismus när du får kladda med mat, är detta ett recept för dig. Om inte kan du hoppa över momentet där du släpper dina bestick för att bryta arm och knäcka ben. Krabbsmaken sitter nämligen inte i köttet. Utan i pastasåsen.

p1040206.jpg

 • ca 10 – 12 krabbklor i spad
 • 5 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 dl vitt vin
 • 1 liten ruska persilja
 • spaghetti eller linguine
 • klick smör
 1. Hacka schalottenlöken fint och vitlöken finare. Fräs några minuter i olivolja på medelstark värme.
 2. Tillsätt krabbspad och vin, och låt vätskan koka ner tills knappt hälften återstår. Smaka av med nymalen svartpeppar och några droppar lime om syran behöver friskas upp, ett uns cayennepeppar om du vill ha hetare skärpa.
 3. Koka pastan i osaltat vatten. Finhacka under tiden persiljan. Håll koll på spaghettin – när den är några snäpp mer al dente än du egentligen vill ha den – häll bort så mycket kokvatten du kan utan att använda durkslag eller sil (det ska alltså vara en liten skvätt pastavatten kvar i botten). Tillsätt det reducerade krabbspadet och persiljan, och sätt tillbaka kastrullen på den varma plattan.
 4. Låt kokspadet koka in i pastan ytterligare några minuter. Rör hela tiden med en träslev så att inte pastan bränner fast i botten och koka inte så länge att det blir torrt – det du eftersträvar är perfekt kokt pasta i en krämig sås som tjocknat lite av stärkelsen från pastan.
 5. Tillsätt slutligen krabbklorna, rör ner en klick smör, lägg på ett lock, låt bli varmt och servera.

Bild för Lotta Lundgren
2008-10-20
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren