Peppar-peppar-kakor

Här kommer ett moderniserat recept för att ge dem en konsistens som mer liknar dagens pepparkakor. Men de blir fortfarande mer hårda än vår tids vetemjölspepparkakor. Den som vill baka kakorna i originalstilen utesluter bara smör och bikarbonat i nedanstående recept samt minskar något på mjölmängden.

Du behöver: 

Honung, 3 dl
• Svagdricka, ½ dl (öl, ale eller porter kan ersätta svagdricka)
• Rågmjöl, finsiktat, cirka 1 liter
• 150 g smör
• 2 tsk bikarbonat
• Nio sorters kryddor enligt följande:

1. Vit- och svartpeppar, finkrossad, ½ tsk
2. Muskotnöt, mald/riven ½ tsk
3. Kryddnejlikor, malda, ½ tsk
4. Muskotblomma, finkrossad, 1 tsk
5. Kanel, mald, ½ tsk,
6. Kardemumma, mald, ½ tsk
7. Citronskal, finhackat, 1 tsk,
8. Pomeransskal, något grovhackat, 2 msk
9. Suckat (skal av cedrat/suckatcitron), något grovhackat, 3 msk

Gör så här: 

Värm honungen tillsammans med de nio kryddorna till honungen blir flytande. Det höjer smakintensiteten, skriver Susanna Egerin. Ta av från värmen. Lägg smöret i honungen så att blandningen kyls samtidigt som smöret smälter. Häll sedan i svagdrickan för ytterligare kylning. Låt svalna till fingervarmt.
Häll honungs- och kryddblandningen i en bunke för handbearbetning eller i en degknådningsmaskin. Tillsätt hälften av rågmjölet och kör en minut. Tillsätt sedan bikarbonaten och resten av mjölet. Kör maskinen i 6-8 minuter så att kakdegen vitnar något. Den är färdig när den är kletig men nästan klibbfri. Kyl i kylskåp en timma eller tills den ska bakas ut. Den kan ligga i kylen i en god vecka.
Utbakning: Degen är hårdkavlad. Mjöla bakbordet med fint rågmjöl och kavla degen tjock som två kontokort. Ta ut kakor runda, fyrkantiga eller vad man nu gillar. Grädda sedan i 175 grader i cirka 6-7 minuter. De är goda att doppas i te eller portvin. Kan även ätas med grönmögelost på och egentligen när som helst på året. De kan även användas som kryddning i mustiga köttgrytor. Det finns alltid en anledning till pepparkakor!

Bild för Richard Tellström

Mer från Richard Tellström


Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström