Perfekt päron med frästa nötter, russin ädelost och shiso

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

Shiso hittar du på t ex Asian Market eller andra asiatiska affärer. Både den gröna och den lila varianten fungerar.

Om du inte får tag i fin kraftig shiso kan du ersätta med en tesked nålstunt strimlat citronskal eller ingefära. Gott det också men på ett annat vis. Då ska du vända ner dessa i smöret precis före du vänder ner det andra hackade.

Kryddblandningen kan ersättas av färdig fem kryddor. Om päronet saknar syra kan det vara gott med några droppar fin sherryvinäger på.

  • 2 perfekt mogna päron
  • 50 g perfekt mogen ädelost t ex roquefort
  • 8 pecannötskärnor (ev valnötter)
  • 1 msk ljusa russin, gärna stora reginarussin
  • 6 stora shisoblad, ca 6 cm långa
  • 2 msk smör
  • Kryddmix:
  • 1/3 tsk sichuanpeppar
  • 1/2 tsk anis
  • 1/3 tsk kanel
  • 1/3 tsk farin
  1. Stöt kryddorna och farinet fint i mortel.
  2. Dela och skiva päronet tunt utan att ta med kärnhuset. ät upp alla fula småbitar. Arrangera på två små tallrikar. Smula över osten.
  3. Strimla nötter russin och shiso fint. Blanda med kryddorna.
  4. Hetta upp smöret i en liten tjockbottnad kastrull på högsta värme tills det blivit ljusbrunt. Vänd snabbt ner hacket. Dra kastrullen av plattan om det behövs. Bryn 10-20 sekunder under omrörning till shison är krispig och det doftar underbart.
  5. Skeda snabbt gojset över päronen. Ät bums.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-08-24
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh