Perfekt päron med russin, ädelost, shiso och kryddor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 15 minuter
Om du finner ett perfekt päron finns det bara en ska att göra: Ät det som det är rakt upp och ner. Konstra inte till det. Om du hittar två perfekta päron kan det här mycket väl vara det bästa sättet att servera dem. Päron och shiso är nämligen en smått magisk kombination. Faktum är att det här är ett av mina bästa recept i år.
Shiso hittar du på t ex Asian Market eller andra asiatiska affärer. Både den gröna och den lila varianten fungerar. Om du inte får tag i fin kraftig shiso kan du ersätta med en tesked nålstunt strimlat citronskal eller ingefära. Gott det också men på ett annat vis. Då ska du vända ner dessa i smöret precis före du vänder ner det andra hackade. Kryddblandningen kan ersättas av färdig fem kryddor. Om päronet saknar syra kan det vara gott med några droppar fin sherryvinäger på.
- 2 perfekt mogna päron
- 50 g perfekt mogen ädelost t ex roquefort
- 8 pecannötskärnor (ev valnötter)
- 1 msk ljusa russin, gärna stora reginarussin
- 6 stora shisoblad, ca 6 cm långa
- 2 msk smör
- Kryddmix:
- 1/3 tsk sichuanpeppar
- 1/2 tsk anis
- 1/3 tsk kanel
- 1/3 tsk farin
- Stöt kryddorna och farinet fint i mortel.
- Dela och skiva päronet tunt utan att ta med kärnhuset. ät upp alla fula småbitar. Arrangera på två små tallrikar. Smula över osten.
- Strimla nötter russin och shiso fint. Blanda med kryddorna.
- Hetta upp smöret i en liten tjockbottnad kastrull på högsta värme tills det blivit ljusbrunt. Vänd snabbt ner hacket. Dra kastrullen av plattan om det behövs. Bryn 10-20 sekunder under omrörning till shison är krispig och det doftar underbart.
- Skeda snabbt gojset över päronen. Ät bums.