Persiska kikärter
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Den här underbart aromatiska rätten passar bra till rester av julskinka . Du kan ersätta kikärterna med kokt kall brysselkål. Om du använder burkade kikärter är det bra att skölja dem med kallt vatten och sedan låta dem rinna av. Då försvinner det mesta av burksmaken.
- 1 liten rödlök
- 3 dl mjukkokta kikärter (eller 1 burk)
- 1 tsk finrivet citronskal
- 1 msk pressad citron
- 1/2 tsk socker
- 1 dl matlagningsyoghurt
- 2 msk olivolja
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk mynta
- salt, nymald svartpeppar
- Skala löken och skiva den tunt. Blanda med kikärter, citronskal, pressad citron och socker. Låt stå och samla smak i minst en kvart. Smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp oljan i en liten tjockbottnad kastrull. Vänd ner spiskummin och mynta och dra på en gång kastrullen av spisen. Toppa kikärtorna med yoghurt och droppa sedan över den heta kryddoljan.