Peter Gordons sweet chili sauce

Första gången jag åt den här såsen var i USA på en konferens där Peter Gordon försvarade fusionsköket och bastardiserad mat mot attackerande purister. Den här såsen serverades med halstrade pilgrimsmusslor och creme fraiche. Det behövdes inga fler argument. Mat är till för att leka med. Såsen håller minst en vecka i kylen och kan med framgång serveras till grillad lax, friterad tofu eller kyckling. En klick creme fraiche är underbart till. Gör såsen och du kommer att vara mig (och framför allt Peter Gordon) evigt tacksam. Jag gör ofta en sats hemma och tar med mig på seglig ellertill landet. Eller varför inte packa en burk i ryggsäcken och gör succé på turen? Förbered allt noga och jobba snabbt vid pannan så att såsen inte bränns.


Portioner: 8
Tid: 20 min
Du behöver: 

3 stjälkar citrongräs
3 tumstora bitar ingefära (Peter Gordons tumme, alltså!)
1 tumstor bit galangal
2-4 röda chilifruktar
8 limeblad
10 klyftor vitlök, skalade
2 1/2 dl grovhackad koriander även stjälkar
2 1/2  dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl ljus soja
1/2 dl asiatisk fisksås

Till servering:
Gärna en klick creme fraiche

Gör så här: 
  1. Ta bort det yttersta bladen på citrongräset om det är torrt. Skär bort en halv centimeter längst ner och det torra högst upp. Skiva fint.
  2. Skala ingefära och galangal. Skär i tunnai skivor bitar. Ta bort stjälken på chilin. Måt kärnorna vara kvar. Riv bort mittnerven på limebladen om den är mycket grov.
  3. Kör citrongräs, ingefära, galangal, chili, limeblad vitlök och koriander i matberedare till en grov massa,
  4. Hetta försiktigt upp socker i en teflonpanna. Låt puttra tills karamellen fått en fin nötbrun färg. Rör ofta och passa på så att det inte bränns.
  5. Vänd ner kryddhacket. Koka upp och tillsätt sedan snabbt vinägern, sojan och fisksåsen. Koka upp och låt sjuda en minut. Dra av plattan och låt svalna. Mixa igen till slät sås. Om du vill ha en riktigt fin sås kan du passera genom en sil.
  6. Låt svalna något och häll upp i rena burkar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh