Picklade senapsfrön - ett lysande tillbehör
Jag har laborerat lite med picklade senapsfrön. De förekommer på nätet i allehanda recept och kallas även för "mustard caviar", som syftar till att munkänslan är lite som fiskrom.
Ett suveränt tillbehör till massor av saker. Jag hade det till tjälknöl och potatisgratäng i helgen och det kompletterade fint saltgurkan som jag också hade som tillbehör. Det är också perfekt på en leverpastejmacka, på den grillade korven med bröd eller att blanda med creme fraiche till en dipp.
Här kommer mitt lilla bidrag. Jag har använt kinesisk risvinäger (chinkiangvinäger) för att få till lite knäckighet i smaken. Den går att ersätta med rödvinsvinäger och då farinsocker istället för vnaligt socker. Annars är risvinsvinägern också rätt så lätt att få tag på.
Tid: 1 timma
50 g gula senapsfrön
50 g bruna senapsfrön
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl kinesisk risvinsvinäger (chinkiang)
0,5 dl socker
typ 0,5 tsk salt
Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Testa så senapsfröna är lagom mjuka. De ska vara lite som stenbitsrom i konsistensen. Känner du att de fortfarande är lite för hårda så låter du dem bara puttra lite till.
Lägg ner i en burk och låt svalna, du behöver inte hälla av någon vätska.
Kan ätas direkt men håller också några veckor i kylen.