Portabelloburgare med tomatsås och coleslaw
Receptmakare: Pia Hall
Foto: Tine Guth Linse
Portioner: 4
Tid: 1 dryg timme
Portabello är en skogschampinjon som fått växa extra länge. Den har fastare kött och tydligare smak än vanliga champinjoner. Portabellon innehåller inte lika mycket vätska som vanliga champinjoner och behåller sin storlek när du tillagar den. Servera i hamburgare, grilla den med pesto och servera som den är, blanda i den i risotto eller baka in den i filodeg. Förvara i papperspåse i kylen så håller den sig cirka en vecka. Receptet kommer från boken Säsongens vego (Kakao Förlag).
- 1klyfta vitlök
- 1/2 dl neutral olja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk ljus soja (t ex japansk)
- 4 stora portabellosvampar
- 4 hamburgerbröd el. lantbröd
- Tomatsås:
- 1 gul lök
- 1 grön chilifrukt
- olja
- 3 dl tomatkross
- 1 tsk råsocker
- salt
- Coleslaw:
- 1/2 litet (ca 300 g) vitkålshuvud
- 1 morot
- 1 rödlök
- 1 dl crème fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 msk balsamvinäger
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Saltgurka
- Groddar
- Sallad
- Skivad rödlök
- Bakade rotfrukter
- Finhacka vitlöken. Rör ihop olja, sambal, soja och vitlök till en marinad. Skär bort foten och pensla svamparna med marinaden. Låt stå kallt en timme eller längre, gör coleslaw och salsa under tiden.
- Strimla vitkålen riktigt fint med till exempel en osthyvel. Riv moroten fint och finhacka löken. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, senap och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Blanda i vitkål, morot och lök och låt stå kallt tills du ska servera.
- Finhacka löken och chilin till salsan. Fräs i olja i någon minut, tillsätt tomatkross, råsocker och salt och låt puttra cirka 20 minuter. Kyl ner.
- Grilla svamparna i ugnen på 200 grader. Det kan ta allt från 10-25 minuter beroende på svamparnas storlek. De ska bli genomgrillade men inte börja torka ihop. Låt gärna bröden vara med i ugnen de sista två minuterna.
- Servera burgaren med salsa, coleslaw, groddar, saltgurka och ugnsbakade rotfrukter.