Porterbiffar med enbär och svarta vinbär

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid:  20 minuter + minst 1/2 timme för smeten

Mycket mustiga biffar med inspiration från farmors porterstek. Bäst blir receptet på lättporter som finns i vanliga butiker. Ett fiffigt tips när du formar biffarna är att skåla dem lätt. Då blir de inte torra i kanterna och får jämn fin form. Om du använder mycket mager viltfärs kan du ersätta mjölken med valfri grädde.

  • 2 skivor vitt bröd, kantskuret
  • 2/3 dl dansk rostad lök
  • 1 dl mjölk
  • 500 g mager färs av hjort, rådjur eller nöt
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 tsk socker
  • 2/3 tsk grovmald svartpeppar
  • 2/3 tsk torkad timjan
  • olja till händerna
  • Smör- och rapsolja till stekning
  • Till sky:
  • 6 enbär, krossade
  • 3/4 dl svartvinbärssaft, outspädd
  • 1 dl vatten
  • 2 dl porter
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1/2 msk maizena
  • svartpeppar
  • Till servering:
  • Potatis- och palsternacksmos
  • Kokta gröna bönor
  • Linssallad
  1. Skär eller smula brödet i små bitar i en stor bunke. Smula över löken. Slå på mjölken och rör runt tills blandningen är slät. Arbeta samman ordentligt med övriga ingredienser till en smidig smet. Låt helst stå och samla smak i 1/2 – 1 timme.
  2. Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Dela färsen i 8 delar. Rulla dem hårt till klot. Platta till dem till fina rundlar. Forma urgröpningar i mitten så att biffarna blir lätt skålade.
  3. Hetta upp fettet i en stor teflonpanna. Bryn biffarna på hög värme på båda sidor i två omgångar. Lägg åt sidan.
  4. Stek krossat enbär i lite smör tills de doftar. Slå på vatten, saft. Kalvfond och porter. Låt sjuda upp. Lägg ner biffarna. Låt puttra i ca 10 minuter. Vänd biffarna ett par gånger under tiden. Slå på lite mer vatten om det behövs.
  5. Fiska upp biffarna. Red av såsen med maizena utvispat i kallt vatten. Vispa ner lite i taget till perfekt konsistens. Smaka av med peppar och salt. Lägg ner biffarna. Servera omedelbart.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-01-06
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh