Potaje de garbanzos (kikärtssoppa från Mallorca)

När det är höstruskigt och kallt kan man behöva en saffransgul vitaminbomb till soppa för att liva upp sig i mörkret. När jag var liten åt vi ofta den här soppan och receptet härstammar från tiden då min mor och far levde på ett Mallorcinskt gods. Fast recept och recept, det är mer en receptskiss: det går att slänga i nästan vad som helst man har hemma. Men just den här varianten är min favorit! Saffran färgar både potatis och kikärter vackert gula, och skänker en fyllig smak. Jag tycker det är synd att vi använder så lite saffran i Sverige, för det gör sig bra i så mycket mer än lussebullar och fisksoppa. Saffran gifter sig speciellt bra med tomater, och är ett underbart sätt att piffa till en tomatsås. Tänk bara på att inte använda för mycket, eftersom saffran lätt kan ta överhanden. Men som bakgrundskrydda är den fantastisk, 0ch lyfter fram andra smaker på ett härligt vis. Använd grönsaksbuljong om du vill ha soppan vegetarisk.


Portioner: 4
Tid: 30 min
Du behöver: 

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
1/2 - 1 spansk peppar
2 lagerblad
2 msk olivolja
3 stjälkar selleri
2-3 paprikor i blandade färger
3 potatisar
1 burk kikärter eller motsvarande mängd hemkokta
1 burk krossade tomater
6 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1/2 g (1 pkt) saffran
salt, nymald svartpeppar

Till servering:
Gott bröd

Gör så här: 
  1. Hacka löken ganska grovt och hacka vitlöken fint. Hacka den spanska pepparn. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök, spansk peppar och lagerblad på medelstark värme tills löken är genomskinlig.
  2. Skölj och skiva sellerin. Hacka paprikan i ganska grova bitar och skär potatisen i bitar. Tillsätt grönsakshacket till lökfräset och låt fräsa ytterligare en liten stund. Häll på tomaterna, vattnet och tillsätt buljongtärningen och saffran. Tillsätt kikärter(om du använder burkkikärter, skölj av dem i ett durkslag först).
  3. Låt koka under lock tills potatisbitarna är mjuka och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert