Pulled pork: Långstekt karré som i amerikanska södern

Konstigt nog är den härligt saftiga och trådiga specialiteten pulled pork nästan okänt i Sverige. Kanske för att vi inte har en tradition av barbeque, där köttet steks långsamt i en rökig värme. En italiensk släkting är porchettan, som jag lärde mig älska i Italien. Inte minst Dario Cecchinis variant med fänkålspollen får en att fundera på om paradisets fröjder på något sätt kan ersätta de jordiska. I det här förenklade receptet lagas karrén i ugnen medan en saftig sås bildas runt omkring. Du behöver en tjock emaljgryta med lock, men du kan också använda lergryta. Vanliga tunna kastruller funkar inte så bra. Rökigheten kommer från chipotlepasta som kan ersättas av 1 tsk röksalt och extra tomatpuré om du vill ha en mildare rätt. Jag brukar använda 2 hela chipotlar och öka på mängden ketchup med någon matsked, det ger absolut finast smak, men alla får inte tag på chipotle.


Portioner: 6-8
Tid: 3-4 timmar
Du behöver: 

1 kg fläskarré

BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Gör så här: 
  1. Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock.
  2. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén.
  3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk.
  4. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid. Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna.
  5. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något.
  6. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Serveringsförslag

  1. Lägg köttet mellan rostade skivor av surdegsbröd med skivad lök, avokado och tomat.
  2. Gör tortillas med majsbröd, sallad, bönor och en rivig potatissallad.
  3. Gör en sallad med en bas av isberg. Toppa med majs, marinerade bönor, salsa, avokado och gräddfil
  4. Servera som snacks på majschips toppat med en het tomatsalsa och färsk koriander.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh