Pulled pork på typ mex-texvis

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 20 (hoppsan!)

Tid: 5-6 timmar

Förmodligen är det här den perfekta festmaten. Vansinnig lätt att få till, billigt som tusan och imponerar alltid storligen. Köttet går fint att laga en eller två dagar före festen och har den fördelen att det kan packas på burkar och inte tar mycket plats i kylen. Receptet är ungefärligt för jag slänger bara frejdigt ner allt i grytan utan att slå på hjärnan.

Chipotlepasta finns av märket Santa Maria i tex-mexhyllan. Kryddmängderna kan behöva justeras, styrkan varierar mycket med färskheten och sorten. Jag köper gärna mina kryddor på Govindas, Fridhemsplan. Där är omsättningen stor och kvaliteten fantastiskt hög. Om du bara får tag på malda kryddor får du tillsätta dem sista halvtimmen. Fräs dem först försiktigt i lite olja för att få dem rundare i smaken.

  • 3 kg benfri fläskkarré i hel bit
  • 2 tsk salt
  • ca 1 dl chipotlepasta, beroende på sort
  • 1+1/2 msk hel spiskummin
  • 1/2+1/2 msk anis
  • 1/2 msk hel korianderfrö
  • 2+2 kryddnejlikor
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 dl ketchup
  • 2 stora gula lökar
  • salt, chipotletabasco
  • Till servering:
  • Tacoskal eller tortillas
  • Tärnad tomat (när säsongen så giver)
  • Tärnad avokado
  • Min goda svarta bönsallad (recept kommer)
  • Busenkel tomatsalsa (nytt recept på väg men ta det här fast utan chipotle så länge)
  • Grovriven cheddar
  • Grovrivna morötter med lime
  1. Lägg köttet i en jättestor Le Creuset eller annan trevlig emaljgryta. En blötlagd lergryta fungerar också finemang men då måste du köra på 175°C värme eller högre.
  2. Mortla 1 msk spiskummin, 2 tsk anis, 1/2 msk korianderfrö och 2 kryddnejlikor grovt. Strö över köttet och vänd runt lite. Klicka ut chipotlepastan och ketchupen ovanpå.
  3. Sätt på locket och stek i ugn 125°C 3 timmar. Tag ut grytan efter halva tiden och vänd runt köttbitarna lite så att tillagningen blir jämn.
  4. Efter två timmar: Halvera löken, skala och skiva tunt. Lägg ovanpå köttet och kör i ytterligare en timme. Vänd ner den mjuknade löken i spadet som bildats. Peta lite i köttet och se om det börjar falla i bitar. Kör ytterligare 1 timme eller mer om det behövs. Givetvis under lock hela tiden.
  5. Rosta spiskummin, anis och kryddnejlikor i torr panna tills det börjar dofta. Mortla fint.
  6. Ta ut köttgrytan. Rör ner de mortlade kryddorna i spadet. Om det behövs mer chipotlepasta brukar jag snabbt fräsa den i lite olja för att få rundare smak, men det går fint att bara klicka ner lite också. Dra isär det smältande möra köttet med två gafflar till en trådig massa. Jag tycker det går lättas att lägga upp köttbitarna en och en i ett djupt fat. Slå spad över det dragna köttet och vänd runt. Använd så mycket spad att köttet blir riktigt saftigt utan att vara soggigt.
  7. Smaka av med salt och chipotletabasco.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh