Räddningen heter Pokèmon

Det här med att laga mat till en hel familj känns ibland som en onödigt svår uppgift. Ibland lägger jag mig platt och lagar något som barnen vill äta men oftast så försöker jag hitta en gyllene medelväg; drar i från, lägger till och håller saker isär. Vi har turligt nog inte några allergier att ta hänsyn till i vår familj men vi är fyra själar med lika många viljor. Och med helt olika preferenser, i alla fall när det kommer till lax. 

Min ena pojke äter det mesta utan att gnälla men har uttryckligen sagt att han inte gillar lax. Han använde till och med H-ordet en gång, så ja… han tycker inte om det. Min man gnäller inte alls men tycker den ska vara välstekt och rynkar på näsan åt fisk som inte är pinfärsk. Min yngste pojke dör en smula om det kommer någon sås eller grön ört på hans mat men han är en riktig proteinkille och älskar den rosa fisken. Själv tycker jag om lax som har en rå kärna men äter helst vegetariskt just nu.

Så vem skulle jag tillfredsställa med den vaccumförpackade laxen om var över från en fotografering, och som behövdes ätas upp eftersom den låg nära datumlinjens gräns? Alla eller ingen?

Fish taco brukar vara en hit i vår familj men eftersom vi redan ätit mexikansk (-ish) flera vardagar den senaste veckan fick det bli något annat. En pokèbowl med japanska inslag fast taco-style som en buffé så att var och en kunde bygga sin egen middag? Varför inte? I värsta fall kan ju hatarna lämna laxen därhän och ägna sig helt och hållet åt grönsakerna. Och det är ju inte på något sätt dåligt. 

Eftersom laxen behövde lite konstgjord andning lade jag den i en snabb ingefärsmarinad, och faktiskt, det mesta av laxens traniga smak försvann. En dubbelpanering med panko och sesamfrön gjorde den extra krispig. I olika skålar la jag en massa lättarbetade grönsaker som tinad tärnad mango, tärnad gurka, salladsblad som doppats i iskallt vatten, koriander, sojabönor, grovrivna morötter som var över från gårdagen samt lite furikake och rostad lök. För att vi vuxna inte skulle dö trök-döden snabbpicklade jag lite rödkål och rörde ihop en srirachamajonnäs. Rödkålen blev riktigt grym och kommer att få följa med på fler äventyr (ikväll kommer den troligtvis serveras till rostade rotfrukter, halloumi och svarta linser). 

Det blev en väldigt färgsprakande buffé. Eftersom alla åt med god aptit så jag tycker jag att namnet Pokémon bowl är mer passade. Jag lyckades ju med konststycket att snärja alla och tämja dem i laxätandets konst. Det här kommer vi att äta fler gånger och säkerligen variera rätten med både kyckling och tofu så att alla får sitt. 


Portioner: 4
Tid: 40 min
Du behöver: 

Pokémon lax (eller tofu eller kyckling) 
500 g lax
2 msk japansk soja
2 tsk finriven ingefära
1,5 dl vetemjöl eller glutenfri variant
2 dl panko
1 dl sesamfrön
2 ägg
Salt

Ingefärspicklad rödkål
200 g rödkål
1 rödlök
1/2 chili
1 msk ättika
1 msk strösocker
4 msk vatten
2 tsk riven ingefära
1 finhackad eller finriven vitlöksklyfta
ev. lite citronsaft

Tillbehör för pokémonjägare
Mango (tärnad, fryst men tinad), grovrivna morötter, tärnad gurka, salladsblad, edamamebönor, koriander, avokado i bitar, furikake, rostad lök och en srirachamajonnäs ( finns att köpa färdig men är snabbt ihoprörd själv. Istället för sriracha kan man smaksätta majonnäsen med soja eller miso för en ännu mer japansk touch) samt ris

Gör så här: 

1. Skär laxen (tofun eller kycklingen) i bitar och marinera den i övriga ingredienser, ca 20 minuter, medan du gör resten. 
2. Sätt under tiden på riset.
3. Strimla rödkålen fint och skala och skiva löken tunt. Blanda övriga ingredienser till  kålen och rör tills sockret löst sig. Lägg i kålen och löken och massera in den.
4. Hacka de grönsaker som du vill ha med på buffén och rör ihop majonnäsen. 
5. Vänd laxen först i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i en blandning på sesamfrön och pankor. Salta. Frityrstek bitarna i neural olja ett par minuter tills de blir krispiga. Dela på en bit och se till att så att laxen blir så rosa som du önskar i mitten. 
6. Servera med tillbehören i skålar. 

TIPS: Vi fick lite ris och grönsaksrester över som jag sparade till lunch dagen efter. Jag stekte två ägg till som proteinkälla och så var det klart. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist