Recept: Fulfrikadeller i buljong med rotsaker

Försök säga till en mor att hennes barn är fult som stryk. Nä, gör det inte. Det är likadant med älsklingsrätter. Du är i din fulla rätt att tycka att de här frikadellerna är de fulaste du sett. Men säg det inte till mig för jag älskar dem innerligt. Bonusungarna som trillade bullarna var lika förtjusta. Jag lovar, trots att osten läcker ut i kokspadet och gör det mystiskt gråsimmigt kommer du förmodligen älska de här frikadellerna lika mycket som vi. All god mat är inte vacker. Bara att tugga i sig.

Lite mer tilltalande blir det om du sjuder frikadellerna i tomatsås, det blir också gott men en helt annan rätt. Av begripliga skäl visar jag ingen bild på de små raringarna. Men om du lagar dem kommer du inte att ångra dig.

Fulfrikadeller i buljong med rotsaker

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 40 minuter

Till den här soppan lönar det sig att laga en egen buljong. Jag använde kokspad av tunga och spädde med vatten eftersom det var i saltaste laget.

  • 1 dl panko eller krossade skorpor
  • 1/2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 dl grovriven lagrad ost, vesterhavsost, grevé eller gruyère
  • 1 tsk torkad kyndel eller isop eller 1/2 tsk torkad timjan eller 1 msk finhackad mejram
  • 1 tsk konc kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 400 g nötfärs eller älgfärs
  • nymald svartpeppar
  • Soppa:
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 100 g rotselleri
  • 1 stor morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • ev 1 pyttenäve torkade trattisar eller annan torkad svamp
  • 1 l god buljong, helst hemkokt
  • 1 klyfta färsk vitlök
  • 1/2 zucchini
  • 1 dl finskuren bladpersilja
  • nymald svartpeppar, salt
  1. Rör samman panko, grädde, ägg, fond, salt. Smula ner kyndel. Rör ner osten. Låt stå och svälla 15 minuter.
  2. Ansa och skala rotselleri och morot. Skär i centimetertjocka strimlor. Strimla zucchinin. Skiva stjälksellerin.
  3. Rör om kraftigt i ägg blandningen. Rör ner köttfärsen och arbeta samman till en smidig smet. Låt stå och samla smak medan du börjar med soppan.
  4. Halvera skala och skiva schalottenlöken. Fräs den mjuk i olja tills den mjuknat och fått en gnutta färg. Vänd ner rotselleri, morot och stjälkselleri och fräs några minuter. Finhacka eller smula den torkade svampen och vänd ner den. Lägg ner lagerbladet.
  5. Slå på buljongen och låt sjuda utan lock, ca 10 minuter.
  6. Tvätta händerna och torka dem noga. Olja in dem med olivolja. Trilla små fina frikadeller och lägg på ett oljat fat.
  7. Pressa ner vitlöken. Vänd ner zucchinin i soppan och höj värmen. Vänd ner några frikadeller i den sjudande soppan. Se till att det inte slutar sjuda. Sjud sakta i 10-15 minuter tills frikadellerna är genomfärdiga.
  8. Smaka av soppan med peppar och vänd ner persilja.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh