Recept: Guacamole med pomerans

Att det är pomeranstider har väl knappast undgått någon matintresserad. I det yucatanska köket är det utan tvekan den som regerar över limen, speciellt i marinader av fisk och fläskkött. Smakmässigt kan pomeransen beskrivas som en blandning av lika delar apelsin, grapefrukt och lime och fungerar som en betydligt mindre vass citruskompis i matlagningen än ren lime.

En restaurang vi besökte i Mexiko hade guacamole, mortlad vid bordet, som specialitet. Det såg så roligt ut att jag genast ville prova det där hemma, och i mitt tycke fixade morteln den perfekta konsistensen.

Och hade vi nu inte vetat att guacamole just betydde avokadosås hos aztekerna (och att avokado betyder testikel på samma språk, de var minsann lika rakt på sak som Lisa), hade det utan tvekan kunnat härstamma från ett idiomatiskt uttryck. Guack!

Mortlad guacamole med pomerans

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 7 minuter

Färskpressad juice från pomerans ger en speciell touch åt denna fredagsmysets trotjänare. Passa på att göra den när du dragit vinstlotten i avokadohyllan!

 • 2 stycken stora avokado
 • 1 stor vitlöksklyfta (2 små)
 • 1/2 pomerans, saften
 • 1 msk hackad färsk koriander
 • 1 tomat
 • 1 silverlök
 • 1 nypa salt
 1. Skala och stöt vitlöken. Pressa saften ur pomeransen och mortla ihop den med vitlöken. Skalet kan du spara och smaksätta apelsinmarmelad med, om du vill.
 2. Dela avokadofrukterna och gröp ur halvorna. Mosa dem en efter en med mortelstöten för en oregelbunden mole.
 3. Skala och hacka silverlöken det finaste du kan. Tomaten delar du, gröper ur innanmätet ur och finhackar likadant.
 4. Koriandern kan du antingen servera i lite större hack eller, om den verkar sloka som min, lite mer finfördelad även den.
 5. Rör samman alla ingredienser i avokadoröran med en gaffel. Smaka av med salt. Goffa.

Bild för Anna Billing
2011-01-30
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing