Recept: Gurknudlar med cashewkräm

Just nu lagas det inte mycket mat hemma. Däremot blir det mycket hämtmat. Så vem levererar bäst på Hornstull?

Till min förvåning har Indian Garden levererat drägliga rätter. Tidigare har jag muttrat småsurt över hajpen och att deras rätter drypt av alltför mycket halvdan olja. Men jag tar tillbaka i alla fall häften och erkänner att de är en habil krog så länge man undviker de cardboardbitar som benämns kyckling. En palak panir med gräddig stunsig färskost och Bombay Lady med stora bitar friterad pumpa bevekte mitt kalla hjärta.

Hämtmat från Seyhmus är rena fyndet. Gott, grönt, ekologiskt och kryddat med den stilige och godhjärtade ägarens översvallande humör. Bästa alternativa julbordet. billigaste maten till partyt. Men jag varnar er å det bestämdaste för att beställa på telefon och be någon av de mindre rutinerade i personalen "plocka ihop nåt gott till middag".  Man kan få ganska obalanserade måltider som fem såser och skivat bröd. Plocka själv eller tala direkt med Seyhmus och glöm inte hälsa från mig.

Men jag drömmer om att laga mat i ett eget nyrenoverat kök. Häromdagen när jag gick förbi några ovanligt stiliga gurkor kom jag ihåg den här rätten från min bok Ditt nya skafferi. Visserligen har gurkan haft sin formtopp i år, men när man längtar efter våren stillar den gott.

Gurknudlar med asiatisk cashewkräm

receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Bild: daniel Hertzell

Portioner: 4 som förrätt

Elegant förrätt eller mellanrätt. Servera gärna en bit sojamarinerad stekt lax till. Eller några räkor kanske?

 • 2 medelstora gurkor
  1/2 liten rödlök
  1 tsk salt
  4 små kvistar färsk koriander
 • Cashewkräm:
  50 g cashewnötter
  1 1/2 msk pressad lime
  1 limeblad eller 2/3 tsk finrivet limeskal
  1 –2 birdseye chilipeppar, ca 3 cm långa eller annan het chili
  2 tsk ljus soja
  1 tsk råsocker
  1/2 msk finriven skalad ingefära
 1. Gör cashewkrämen: Mixa cashewnötter till fint pulver. Tillsätt övriga ingredienser och mixa krämen slät. Späd med vatten lite i taget till en slät sås av filkonsistens. Smaka av efter behag. Låt stå och dra i minst 1/2 timme.
 2. Skala gurkorna och drilla fina nudlar med en japansk grönsakssvarv. Du kan också använda en juliennehyvel som ser ut ungefär som en potatisskalare. Eller gör allt för hand med kniv: klyv då gurkorna på längden. Skrapa ur kärnorna och strimla gurkan i tunna nudlar.
 3. Skala och skiva löken lövtunt. Blanda med gurkan och salta lätt. Kyl i ca 30 minuter tills gurknudlarna mjuknat.
 4. Låt gurknudlarna rinna av i durkslag och klappa dem torra med hushållspapper. Lägg upp fågelbon av gurknudlar och ringla såsen runt om. Dekorera med koriander.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh