Recept: Kryddstekta rosérussin

En bra definition på en matnörd är en person som faller i trans framför ett nytt underskönt russin. Det gjorde jag när jag hittade dessa gigaantiska rubinskimrande klenoder från Chile på Pierias Livs i Hötorgshallen. De kallas för rosérussin, vilket passar fint så här i värsta rosésäsongen. Lyckligtvis varar transen inte länge eftersom russinen omedelbart måste köpas och smakas. (Disclaimer: Jag gör Hötorgshallens nyhetsbrev så jag är lite jävig i russinfrågan. Men Pierias Livs har verkligen ett imponerande utbud av torkad frukt, en hel del är ekologisk.)

När den första euforin stillnat kommer tankarna på ett tillagningssätt. Nästan alla russin blir förödande goda om de steks i smör med lite kryddor. Sedan blandas de frejdigt i en grönsallad eller basmatiris. Eller blanda med t ex rostade pecannötter och servera som tilltugg till ett glas fruktigt rosé. Vips blir inte bara maten lite godare och vackrare utan hela världen också.

Smörstekta russin med garam masala

Receptmakare: Lisa Förare winbladh

Tid: 5 minuter

Nästan alla russin blir förödande goda om de steks i smör med lite kryddor. Sedan blandas de frejdigt i en grönsallad eller basmatiris. Vips blir inte bara maten lite godare och vackrare utan hela världen också. Timing är allt så ha alla ingrediener färdiga och aptera vitlökspressen med en klyfta innan du sätter igång. och ha ett fat bredvid spisen att tippa upp russinen på så att de inte bränns.

  • drygt 1 msk smör
  • 1 dl russin av lite ljusare sort
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk garam masala
  1. Hetta upp smöret i en panna eller tjockbottnad kastrull på medelvärme tills det fräser ordentligt.
  2. Presa ner vitlöksklyftan och rör om. stek tills vitlöken presis börjar få en pillignutta färg-
  3. Rör ner russin och garam masala. Stek under omrörning tills russinen svullnat upp och fått lite mörkare fläckar.
  4. Tippa blixtsnabbt upp på ett fat eller i en skål. Blanda med ris eller sallad. Helst medan russinen fortfarande är varma.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh