Rekordstor kvitten och membrillorecept

I hyllan längst ner, under äppellådorna, på Råbytorps gårdsbutik hittade jag dem, och jag trodde faktiskt att tvillingarna behagade skämta med mig när de påstod att de var odlade i trädgården intill. Så stora, svenskodlade kvittenfrukter har jag nämligen aldrig sett förut, den minsta vägde bortåt halvkilot, som de turkiska brukar göra.  Trädet var drygt femton år gammalt och gav en åtta-tio lådor stor skörd varje år. Förra hösten köpte Noma upp hela klabbet, men den här gången såldes de till oss vanliga dödliga. Jag köpte genast fem stycken och klappade lite på skalen, där luddet fortfarande fanns kvar.

Mitt eget kvittenträd dog oförklarligt förra vintern, just som jag tyckte att fruktsättningen började ta sig. Tror jag ska försöka med ett nytt på bättre växtplats. Av de här blir det membrillo efter ett recept som var bland de första jag skrev på Taffel, men som jag justerat en aning sedan dess.

Membrillo, kvittenpastej

Receptmakare: Anna Billing/Frida Kahlo

Portioner: 1 form, ca 20 skivor

Tid: ca 1 timme + eftervärme

Det här receptet är omarbetat efter en mexikansk förlaga i boken På fest hos Frida Kahlo i det blå huset (slut på förlaget, prova Bokbörsen). Den rekommenderade soltorkningen var inget som funkade i vårt fuktiga klimat, så tillvägagångssättet skiljer sig en hel del. Sedan förra publiceringen har jag även tillsatt lite citron för att ytterligare boosta pektinet, som ger den här pastejen dess fantastiska konsistens. Använder du rosenkvitten blir resultatet mörkare, kärvare och något segare än med äkta kvitten.

  • 500 g kvitten
  • 2 tsk pressad citron
  • 450 g strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  1. Skölj och skär kvittenfrukterna i bitar (behåll alltså skalet). Täck dem med vatten och koka dem i cirka 20 minuter tills de blivit ordentligt möra.
  2. Fiska upp frukterna, mosa och passera dem genom en sil så att skalrester och kvardröjande kärnor avlägsnas. Har du använt stora kvitten och redan fått bort kärnorna kan du mixa fruktbitarna med stavmixer. Ta tillvara på 2 1/2 dl av kokspadet
  3. Koka upp det tillvaratagna spadet och socker till en lag. När sockret är ordentligt upplöst tillsätter du kvittenmoset. Därefter börjar en ganska lång stund av rörande, ungefär en halvtimme, tills smeten rodnat och är så fast att den släpper i botten. Rosenkvittenpastej blir mörkare än en med stor kvitten.
  4. Fyll en form med smeten. Om du vill kan du lägga ett formklippt bakplåtspapper i botten, så blir det lättare att stjälpa upp pastejen.
  5. Fixa ovansidan slät och fin genom att pensla med lite vatten. Låt stå på låg temperatur/eftervärme i ugnen över natten, så ordnar pektinet resten. Förvara kallt i burk med tättslutande lock och ät till mild, krämig färskost. I spanien äts den med manchego, i Mexiko med panela. Jag rekommenderar varmt sällskapet "Brasse" från Brunslövs mejeri.

Just nu pågår Frida Kahlo-utställningen på Arken i Köpenhamn. Hoppas att jag hinner dit under höstlovet.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing