Rekordstor kvitten och membrillorecept
I hyllan längst ner, under äppellådorna, på Råbytorps gårdsbutik hittade jag dem, och jag trodde faktiskt att tvillingarna behagade skämta med mig när de påstod att de var odlade i trädgården intill. Så stora, svenskodlade kvittenfrukter har jag nämligen aldrig sett förut, den minsta vägde bortåt halvkilot, som de turkiska brukar göra. Trädet var drygt femton år gammalt och gav en åtta-tio lådor stor skörd varje år. Förra hösten köpte Noma upp hela klabbet, men den här gången såldes de till oss vanliga dödliga. Jag köpte genast fem stycken och klappade lite på skalen, där luddet fortfarande fanns kvar.
Mitt eget kvittenträd dog oförklarligt förra vintern, just som jag tyckte att fruktsättningen började ta sig. Tror jag ska försöka med ett nytt på bättre växtplats. Av de här blir det membrillo efter ett recept som var bland de första jag skrev på Taffel, men som jag justerat en aning sedan dess.
Membrillo, kvittenpastej
Receptmakare: Anna Billing/Frida Kahlo
Portioner: 1 form, ca 20 skivor
Tid: ca 1 timme + eftervärme
Det här receptet är omarbetat efter en mexikansk förlaga i boken På fest hos Frida Kahlo i det blå huset (slut på förlaget, prova Bokbörsen). Den rekommenderade soltorkningen var inget som funkade i vårt fuktiga klimat, så tillvägagångssättet skiljer sig en hel del. Sedan förra publiceringen har jag även tillsatt lite citron för att ytterligare boosta pektinet, som ger den här pastejen dess fantastiska konsistens. Använder du rosenkvitten blir resultatet mörkare, kärvare och något segare än med äkta kvitten.
- 500 g kvitten
- 2 tsk pressad citron
- 450 g strösocker
- 2 1/2 dl vatten
- Skölj och skär kvittenfrukterna i bitar (behåll alltså skalet). Täck dem med vatten och koka dem i cirka 20 minuter tills de blivit ordentligt möra.
- Fiska upp frukterna, mosa och passera dem genom en sil så att skalrester och kvardröjande kärnor avlägsnas. Har du använt stora kvitten och redan fått bort kärnorna kan du mixa fruktbitarna med stavmixer. Ta tillvara på 2 1/2 dl av kokspadet
- Koka upp det tillvaratagna spadet och socker till en lag. När sockret är ordentligt upplöst tillsätter du kvittenmoset. Därefter börjar en ganska lång stund av rörande, ungefär en halvtimme, tills smeten rodnat och är så fast att den släpper i botten. Rosenkvittenpastej blir mörkare än en med stor kvitten.
- Fyll en form med smeten. Om du vill kan du lägga ett formklippt bakplåtspapper i botten, så blir det lättare att stjälpa upp pastejen.
- Fixa ovansidan slät och fin genom att pensla med lite vatten. Låt stå på låg temperatur/eftervärme i ugnen över natten, så ordnar pektinet resten. Förvara kallt i burk med tättslutande lock och ät till mild, krämig färskost. I spanien äts den med manchego, i Mexiko med panela. Jag rekommenderar varmt sällskapet "Brasse" från Brunslövs mejeri.
Just nu pågår Frida Kahlo-utställningen på Arken i Köpenhamn. Hoppas att jag hinner dit under höstlovet.
Kommentarer
gott! och utställningen rekommenderas! ångrar dock att jag cyklade dit, eftersom det växer sjuka mängder havtorn (som jag inte kunde plocka med mig) i trakterna runt Arken!
Fint, Pär - jag är övertalad! Du får väl plocka kring Luftkastellet istället.
När jag hittar kvitten så brukar jag göra en förtjusande persisk risrätt!
Polow, eller hur?
Ja polow, har inte kokboken här men receptet är ur Najmieh Batmanglijs bok Food of life. Innehåller vad man behöver veta om persisk (iransk?) matlagning
Finns inte med i min kokbok Persiskt kök av Shapour Varzdari, bara som grundrecept.
Jag har precis varit i Georgien, där såldes kvitten lite varstans. På ett guesthouse fick jag en risrätt med kvitten och kanel till frukost.
Sara: Det låter gott! Kvitten och kanel är fint ihop.
Kanske borde prova det här, jag brukar köpa kvittenjelly eller vad man nu kan kalla på Coop (där du varit!!), ett fint litet mellanmål faktiskt även utan tillbehör!
Ilva: Du menar på "Choppe" eller hur det nu lät på toskansk dialekt :) Ja, prova, det är hur enkelt som helst att få bra resultat. Sådant gillas.
Vilket kul recept! Jag visste inte att det fanns kvitten i Sverige (de är litet köldkänsliga). Jag gjorde nyligen kvittengelé och kvittenlikör http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/11/kvittengele-och-kvittenli...
Nästa projekt är att ta hand om kvittenmoset som blev över när jag kokade saft. Det blev drygt 4 kg osötat mos från mitt lilla träd, som står i södra Tyskland, vilket hamnade i frysen allt eftersom och nu ska sötas och konserveras.
Greyerzer: Kärt besvär med så mycket kvittenmos. Jag brukar aldrig få så många, men en granne hade visst kvitten jag kunde få, så nu kanske. Har lagt kvitten i brännvin för ett par år sedan till en syrlig snaps men funderar på en kvittenlikör. Har du provat det?
Vi bor i Skåne och har 3 stycken kvitten träd i trädgården.
Det är inte rosenkvitten utan äkta kvitten.
Dessa 3 små träd gav oss i år ca 50 kg frukt!
Håller nu på att koka marmelad för fullt.
Gör även kvittenkaka, dvs äppelkaka med kvitten,
och det är riktigt gott.
Kul att läsa om andra recept och skall försöka mig på en membrillo.
Den där polow lät intressant. On någon har en länk vore jag
Tacksam annars är det väl att köpa boken ni talade om
Hej Roy: Roligt att du också gillar kvitten, och femtio kilo var ingen dålig skörd! Vi får se om jag hinner få till någon bloggpost om kvittenpolow. Man vet aldrig, ibland händer det :)
Kvittenkaka med olivolja i smeten har jag bakat. Den hittar du här:http://taffel.se/recept/kvittenkaka-med-hasselnotter
vid mitt första försök stelnar inte pastejen ordentligt. Använde stor kvitten och hade tagit bort en del av skalet. Ide om varför? Pektinet fälls ut från skalet??
Hej Jenny: humhum, jag har faktiskt inte haft problem med konsistensen men kokar alltid med skal. I skalet sitter mycket av pektinet. Mognadsgraden på frukten kan ha betydelse, men att sänka pH, som du gör med citronsaften, brukar ha effekt. Prova igen, membrillo är värt det!
När jag var väldigt, väldigt ung växte ett kvittenträd precis utanför vårt hus nere i Bosnien. Jag älskade trädet och frukterna, dess magiska doft och alla himla recept som min mormor, farmor och mamma använde kvitten till. För att inte nämna alla bakelser såsom kvittenstrudel och dylikt. Åh...
Jag var tio år gammal när jag lämnade Bosnien och i Sverige har jag inte sett denna frukt, vare sig i affär eller på någon odling-ställe. Någon som vet var i Stockholms-området som man kan köpa det?
Tack på förhand!
/Nanna
Hej Nanna!
Vilken fin berättelse - förstår att kvitten är speciella för dig. Äkta kvitten kan köpas som träd på plantskolor cydonia oblonga är det du ska kolla efter. Härdigheten i Stockholm är jag lite osäker på. Frukten köper du höst och vår i välsorterade vanliga matbutiker (de kan ta hem till dig) eller i butiker med Mellanösternsortiment. Mycket vanlig i persisk matlagning, t ex.
Lycka till! Du får låterkomma med recepten, de verkar ljuvliga!
Sidor