Resträtt på väldigt många vis

Jag kokar alltid för mycket ris och gryn. Med berått mod. Jag vet nämligen att en av de närmaste dagarna kommer jag och kylen stirra på varandra i desperation. Jag undrar vad i helvete jag ska laga till middag? Den undrar om jag är dum eftersom det knappt går att stänga kyldörren. Att kylen innehåller en byta kokt råris, quinoa eller grov bulgur underlättar vår relation. Att jag dessutom alltid har kikärtor i kylen, frysen eller på burk i skafferiet. Grönsaksgryn med baljväxter och varma kryddor äts snällt av hela familjen.

Använd de grönsaker du har hemma. Alla som är fasta kan grovrivas för hand eller i matberedaren.

En del propsar på stekta ägg, och om kylen släpper till får de det. Äggen steker jag gärna på hög värme i mycket olja så att de blir lite sötsega.


Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Du behöver: 

1 stor gul lök
1-2 stor morot, palsternacka eller en selleristjälk
1 tsk spiskummin
1/3 tsk kardemummafrön
1 tsk korianderfrön
1 msk grovriven ingefära
ev 1 liten röd paprika
3-4 dl kokta kikärtor eller annan baljväxt
1 tsk harissa eller chiliflingor efter behag
1/2 stor zucchini
ev 1-2 tomater
1/2 liter kokt ris, quinoa eller andra gryn
ev knivsudd saffran
1 tsk lantbuljongpulver
finskurna örter: bladpersilja, dill, mynta, koriander etc
smulad feta, stekt panir eller rostad mandel
Till servering:
citronklyftor
tjockyoghurt med mortlad vitlök och en nypa socker
ev stekta ägg

 

Gör så här: 
  1. Halvera löken på längden. Skala och tärna fint. Skala rotfrukten och riv grovt på rivjärn. Fräs lök och grönsaker mjuka på medelvärna i en stor djup stekpanna eller traktörpanna, ca 10 minuter. 
  2. Mortla spiskummin, kardemumma och korianderfrön ganska fint. Blanda med lökfräset och fräs vidare. rör ner grovriven ingefära. Tärna paprikan fint och rör ner. Fortsätt fräsa tills allt är mjukt. Höj värmen på slutet så att allt får lite färg.
  3. Riv zucchinin grovt. Rör ner kikärtor, harissa eller chili, zuchini. Stek vidare ett par minuter under omrörning. Halvera tomaterna på tvären och grovriv med snittytan mot rivjärnet (tills lut har du bara skalet kvar i handen. Ös ner det rivna i pannan och rör runt någon minut. Rör ner ev saffran och lantbuljongpulver. Vänd ner riset och rör runt några minuter.
  4. Rör ner finstrimlade örter och fetaost (eller vad du nu hade hemma). Smaka av.

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh