Retrokäk: Färserade tomater med lufttorkad korv & timjan

70-talet kom visst tillbaka och bjöd på middag. Fast i Langedoc/Provence upphörde man aldrig att färsera grönsaker, praktiskt taget allt kan färseras med lite god vilja. Men skratta inte bort det, det här är riktigt bra grejer. Naturligtvis kan man stuffa tomater med allt möjligt, men själva anledningen till att jag postar receptet är just den milda och aromatiska tête-à-têten av fläsk och tomatkött.
Är du vegan är det bättre att tänka om och fylla tomaterna med en blandning av puylinser, hackad svamp och mjukstekt lök, än att lite smådespo byta ut den saftiga färsen mot någon trist quornfyllning. Välj en något större, fast tomatsort som är lätt att gröpa ur och står stabilt i formen. Tiesto är vanligast i butikerna, men Aromata och Marinello är betydligt smakrikare val. Rött råris är gott till. Då kan man låtsas att man är i Camargue.


Portioner: 4 personer
Tid: 1 1/4 timme
Du behöver: 

8 stora, fasta tomater
250 g fläskfärs
50 g fuet (eller annan mild, lufttorkad korv)
3 skivor gammalt, vitt osötat bröd
1 dl mjölk
1/2 finhackad gul lök
1 msk hackad slätpersilja
2 tsk färskrepad timjan
1 nypa mald muskotnöt
1 ägg
1/2 dl olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Gör så här: 

Ställ in ugnen på 200 grader.

Skölj och skär lock på tomaterna. Gröp ur innanmätet med en sked (kan användas i gazpacho). Salta tomaterna invändigt och lockens undersidor och ställ upp och ned på hushållspapper i 20-30 minuter så att överflödig vätska kan rinna av.

Dela under tiden brödet och mjuka upp med mjölk medan du finhackar lök, persilja och korv.

Krama ur mjölken ur det uppblötta brödet och blanda med hacket, ägget och färsen till smidig smet. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Fyll tomaterna till brädden, lägg på locket och placera i en ugnsfast form. Ringla duktigt med olivolja över tomaterna och baka den i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.

Servera med bulgur/quinoa eller allra helst: rött råris från Camargue.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing