Ris med tamarind och hing

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 10 minuter

Det här receptet med hing är ett idealiskt sätt att göra av med överblivet ris. Fast det är värt att koka ris enbart för att göra rätten. Jag köper alltid basmatiris på asiatiska eller indiska affärer. Ett smart drag är att fråga affärsinnehavarna vilken sort som är deras favorit.

Välj en bra fruktig chili till receptet. Jag gillar de koreanska chiliflingor som finns på bland annat Omi Foods på Olofsgatan i Stockholm. Curryblad finns på Govindas på Fridhemsplan men även på indiska affärer. På Taj Mahal på Kammakargatan hittar du oftast färska curryblad. Köp mycket och frys in. I värsta fall hoppar du bara över dem.

Om du har överbliven kokt potatis i kylen kan du mosa den grovt och ersätta riset med. Hackad färsk koriander är trevligt att toppa rätten med om du är på det humöret.

  • 4 stora portioner kokt basmatiris
  • 1/2 msk bruna eller svarta senapsfrön
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • 1/3 tsk hing eller en pressad vitlöksklyfta
  • 10 torkade curryblad
  • 1/2-1 tsk chiliflingor
  • (ev rostade hackade cashewnötter)
  • 1/3 tsk mald gurkmeja
  • 1-2 msk tamarindsirap
  • 1/2-1 tsk socker
  1. Hetta upp rapsolja och senapsfrön i en panna på medelvärme under omrörning. Vänta tills fröna börjar poppa och låt dem hållas i 15 sekunder.
  2. Vänd snabbt ner hing, curryblad, chili, cashewnötter och gurkmeja. Fräs i ytterligare 15 sekunder under omrörning. Dra pannan av värmen om det blir för varmt.
  3. Vänd ner tamarind och ris. Rör om ordentligt, dra ner värmen och låt bli varmt under lock.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh