Risalamande med björnbär och lakrits
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 50 minuter + tid för avsvalning ett par timmar
Danskarnas version av ris à la Malta är mycket bättre än den svenska. Med lite lakrits och björnbär blir den ännu godare.
- 1 dl rundkornigt grötris
2 dl vatten
½ tsk salt
5-6 dl mjölk
1 vaniljstång
100 g mandel
2 msk socker
2 dl vispgrädde - Björnbären:
250 g frysta björnbär - 1 msk citronsaft
- 1 nypa lakritspulver + ev extra socker
- Mät i en tjockbottnad kastrull upp vatten salt och ris. Koka upp, sänk sedan temperaturen, på med locket och låt koka i 10 minuter.
- Tillsätt mjölken, rör om och ge allt ett snabbt uppkok igen , och lägg i en vaniljstång snittad på längden. Nu ska gröten puttra på låg värme i 40 minuter under lock, utan omrörning, tills riset har svällt ordentligt.
- Fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda ner i gröten tillsammans med 2 tsk socker. Kyl den ordentligt innan nästa steg (detta kan göras dagen innan servering).
- Värm de frusna bären separat med citronsaft, lite socker efter tycke och smak och strö i lakritspulver. Det är gott om de saftar sig, men blir vackrast om bären inte kapsejsar fullständigt. Låt även detta svalna.
- Skålla och skala mandlarna och hacka dem grovt, det ska vara lite tuggmotstånd.
- Vispa grädden pösig med ytterligare 2 tsk socker och vänd försiktigt ner den i den kalla gröten tillsammans med de hackade mandlarna. Fördela i portionsglas och knacka glasen lätt i bordet för att få en jämn yta. Toppa glasen med bären och låt desserten stå till sig i 2 timmar innan servering.