Röd curry med rotsaker och tofu

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20-25 minuter

Det här är en ganska enkel asiatisk gryta. Mison kan ersättas av den smakrika asiatiska fisksåsen så smakar det ännu bättre. Servera gärna med jasminris. Thaibasilika kan ersättas av färsk dragon. Se tillatt få tag på en aromatisk och genuin röd currypasta från en asiatisk tillverkare.

Använd en bra kokosgrädde som Santa Maria på tetra eller Savoy. Med fel kokosmjölk får grytan urtrist smak. Skälet till att lite kokosmjölk tillsätts i slutet är att smaken blir renare och friskare då.

  • 2-3 små palsternackor eller 1/2 litet blomkålshuvud
  • 1 morot
  • 150 g fast tofu eller seitan
  • 100 g (ca ½ liten) aubergine
  • 1 burk kokosgrädde (23% fett)
  • 1 1/2 msk röd currypasta (gärna Maploy)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stängel citrongräs
  • 1 dl vatten
  • 20 blad thaibasilika
  • 2 msk ljus miso
  • 2-3 msk pressad lime
  • socker efter behag
  • salt
  1. Ansa och skala palsternacka och morot. Halvera på längden och skär i cm-tjocka bitar på diagonalen. Dela auberginen i fina, tunna bitar. Tärna tofun i sockerbitsstora bitar.
  2. Öppna burken med kokosmjök och skeda ur den fasta kokosgrädden i en kastrull. Spara resten av vätskan. Klicka ner currypasta. Finhacka vitlöken och vänd ner den. Hetta upp och låt puttra några minuter.
  3. Lägg citrongräset på en skärbräda och krossa det med baksidan av en kniv tills det är mjukt. Då frigörs aromen. Lägg ner det och slå på 1 dl vatten. Koka upp. Tillsätt rotsaker, aubergine och tofu. Låt puttra 7-10 minuter tills rotsakerna mjuknat.
  4. Rör ner basilika, miso, pressad lime och resten av kokosmjölken. Nu kommer det viktigaste: Balansera smaken! Smaka av med salt, mer lime och någon nypa socker.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2007-12-02
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh