Röd pesto med hasselnötter och fänkål

En favorit! Toppa nykokt pasta eller lammkotletter med en rejäl klick av den intensivt smakande peston. Eller bred på mackan med kallskuret eller keso oppanpå. Peston kan även blandas ut med krämig yoghurt till en kall sås och serveras till stekt fisk eller grönsaker.

Se till att få tag på riktigt fina hasslenötter, tyvärr är de ofta halvhärskna i vanliga affärer. Ibland kan du hitta färdigrostade hasselnötter på invandrarbutiker. Gör en rejäl sats när du ändå är i farten. Peston håller en vecka i kylen och räddar många middagar. Du kan också frysa den.


Portioner: 4
Tid: 15 minuter (med mjuka tomater)
Du behöver: 

20 soltorkade tomater
1 1/2dl vatten
1-2 msk balsamvinäger eller annan vinäger
2 stora klyftor vitlök
1 dl hasselnötter
1/2 tsk grovmald chilipeppar
75 g parmesan eller annan lagrad ost
2 dl olivolja
2/3 tsk fänkålsfrö eller hela korianderfrön
1/2 tsk kanel
2 1/2 dl olivolja, av fyllig typ

Gör så här: 
  1. Blötlägg tomaterna i kokande vatten om de är hårda. Låt dra i minst en timme. Låt dem rinna av ordenltigt om de är inlagda.
  2. Rosta hasslenötterna i torr panna på medelväme tills de börjat få svara fläckar. Gnid bort det mesta av skalet mellan handflatorna.
  3. Kör alla ingredienser utom oljan till fint mos i matberedare. Öppna locket ett par gånger och skrapa ner det som fastnat på sidorna om det behövs. Ett bra knep är att börja mixa på låg hastighet i början. Tillsätt oljan lite i taget under fortsatt mixning.
  4. Smaka av med mer vinäger och salt. Låt helt stå och samla smak någon timme före servering. Förvara i kyl.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh