Rödbräserat fläsk från Hunan

Receptmakare: Fuchsia Dunlop

Portioner: 4

Tid: 1 timme 10 minuter

Den här rätten var Mao Zedongs favoriträtt. Oavsett vad du tycker om hans politik kan du njuta av maten. En enkel bonnig gryta som kräver kött med kvalitet för att bli fulländad. karamelliseringen av sockret ger fantastiskt djup i smaken och vacker färg. Från boken The Revolutionary Chinese Cookbook.

  • 500 g magert sidfläsk
  • 2 msk jordnötsolja
  • 2 msk socker
  • 1 msk shaoxingvin eller torr sherry
  • 20 g oskalad färsk ingefära med skalet kvar, tunt skivad
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten kanelstång
  • ljus sojasås, salt och socker
  • några salladslökar
  • Till servering:
  • Nykokt ris
  • Wokade bladgrönsaker
  1. Skär svålen av köttet. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i köttstycket och sjud i ca 4 minuter tills det är lättkokt. Låt svalna och skär i tärningar ca 3x3 cm.
  2. Hetta upp socker och olja i en kastrull tills sockret smält och karamelliserats till nötbrunt. Rör hela tiden och se till att det inte bränns. Tillsätt fläsket, rör runt och tillsätt vinet under omrörning.
  3. Tillsätt vatten så att det precis täcker fläsket. Lägg även när ingefära, stjärnanis och kanel. Låt sjuda under lock 40-50 minuter.
  4. Ta av locket sista tio minuterna så att kokspadet puttrar samman och koncentreras. Smaka av såsen med lite soja, salt och socker. Skär salladslöken i bitar och tillsätt precis före servering.

2008-08-17
Av

Mer från Fuchsia Dunlop


2008-08-17
2008-08-17
2008-08-17
2007-12-02