Rödkål med glögg

Jag vill inte se det som att jag ligger två veckor efter alla andra vad gäller julmat, snarare ätt jag ligger ungefär femtio veckor före nästa jul. Alltså får ni här i ohyggligt god tid för nästa år ett enkelt recept på en komplex rödkålsrätt.

Knepet med att laga julens alla sötaktiga, mjukt eftergivna kålrätter är inte nödvändigtvis stora mängder socker utan att låta kålen gå länge, länge så att smakerna djupnar.

För övrigt måste jag erkänna att glöggen var ett varuprov från ICA. Förmodligen skulle detta recept aldrig kommit till om jag inte haft flaskan stående i skafferiet, korruptionen är ett faktum. Glöggen var rätt god om man gillar en saftig osofistikerad rättfram glögg,  men den innehöll lite för många E-nummer för att jag ska köpa den för egna pengar.

Årets julklapp var för övrigt inte en Le Creuset (som förra året) utan fem Le Creuset i olika modeller, storlekar och färger. På bilden ser ni den tidigare kollektionen.

Glöggbräserad rödkål

Receptmakare: Lisa Förare wingbladh

Portioner: 8

Tid: Någon timme beroende på kålens sturighet

Konstigt nog är de klassiska kålen väldigt god med lite smulad feta.

 • 1 litet huvud (1 kg) rödkål
 • 1 tsk salt
 • 50 g smör
 • 1 msk neutral rapsolja
 • 2 tsk konc kalvfond, Touch of taste
 • 2 dl alkoholfri glögg
 • ev några droppar vinäger
 1. Skär kålen i kvartar. Skär bort den hårda, träiga mittstocken. Skiva ganska tunt men inte snålt, en knapp cm. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull. Blanda med salt och mosa runt lite med nävarna.
 2. Droppa över rapsolja. Klicka ner smör. Värm sakta under lock tills kålen mjuknat helt. Rör om då och då. Beroende på kålen tar detta 20-40 minuter. Du kan också slänga in allt i en tjock emaljgryta i ugnen på 125°C och låta gå någon timme.
 3. Droppa över fond och slå på glögg. Låt puttra någon kvart på mycket svag värme utan lock. Rör om då och då, slå på vatten om det ser torrt ut.
 4. Smaka av med salt och nymald peppar. Kanske några droppar vinäger.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh