Rödlöksmarmelad med kryddpeppar

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8

Tid: 30 minuter

Gör en stor sats när du ändå är i farten. Koktiden beror på hur färska lökarna är. Det här är en snabb variant. Längre tillagning på lägre värme ger djupare smak.

  • 5 medelstora rödlökar, ca 500 g
    2 msk smör
    1/2 dl äppelcidervinäger
    3-4 msk råsocker
  • 1 lagerblad
    3 kryddpepparkorn, krossade
  • 1/2 msk whisky eller gin
  • salt, nymald svartpeppar
  1. Skala och skiva lökarna i halvcentimeter tjocka skivor. Hetta upp smör i en tjockbottnad teflonpanna och stek löken på låg värme tills den mjuknat något, ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha tålamod!
  2. Blanda ner vinäger, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt puttra ca 15 minuter under omrörning på svag värme tills löken mjuknat helt och karamelliserats en aning. Tillsätt whiskyn sista minuten.
  3. Låt svalna. Smaka av med peppar och salt. Kan förvaras i kyl i ca en vecka.