Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 30 minuter
Gör en stor sats när du ändå är i farten. Koktiden beror på hur färska lökarna är. Det här är en snabb variant. Längre tillagning på lägre värme ger djupare smak.
- 5 medelstora rödlökar, ca 500 g
2 msk smör
1/2 dl äppelcidervinäger
3-4 msk råsocker - 1 lagerblad
3 kryddpepparkorn, krossade - 1/2 msk whisky eller gin
- salt, nymald svartpeppar
- Skala och skiva lökarna i halvcentimeter tjocka skivor. Hetta upp smör i en tjockbottnad teflonpanna och stek löken på låg värme tills den mjuknat något, ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha tålamod!
- Blanda ner vinäger, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt puttra ca 15 minuter under omrörning på svag värme tills löken mjuknat helt och karamelliserats en aning. Tillsätt whiskyn sista minuten.
- Låt svalna. Smaka av med peppar och salt. Kan förvaras i kyl i ca en vecka.