Rostad pumpa med pinjenötter, feta och linser
När jag var barn användes pumpa främst som transportmedel. Man satt finklädd inne i pumpan och åkte. Nu för tiden finns pumpa att köpa i helt vanliga mataffärer från och med oktober. Min favorit bland de vanliga sorterna är Butternut, en lite mindre sort med blekgult skal, fast kött, söt och smörig smak som bryter fint mot det saltsyrliga i fetaost och fläsk.
Det svåraste med att laga pumpa är att klyva den i rått tillstånd – det glatta skalet och det hårda innanmätet gör det lätt att slinta med kniven och skära sig. Bästa och säkraste sättet är att använda svärd. Stå på ett stegs avstånd från pumpan, svinga svärdet högt över huvudet och hugg rakt ned genom hela pumpan. Bär om möjligt rustning.
Rostad pumpa med pinjenötter, feta och linser
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
- 1 butternutpumpa
1 paket (250 g) fetaost – helst Mevgal
75 g pinjenötter
ca 300 g rimmat stekfläsk
2 tetror gröna linser eller motsvarande mängd hemkokta
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
några kvistar rosmarin
- Sätt ugnen på 175°C. Klyv, kärna ur och klyfta pumpan. Smula över fetaosten och toppa med pinjenötterna. Baka i ugn, ca 40 minuter.
- Ta bort eventuell svål från fläsket och tärna fint. Lägg antingen ut fläsktärningarna i en form och ugnsstek jämte pumpan i ugn tills fettet smält ner och fläsket mörknat, eller stek på låg värme i stekpanna på spisen. Låt rinna av på dubbla lager hushållspapper.
- Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt resterande ingredienser och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner det stekta fläsket strax innan servering. Servera med pumpan.
Kommentarer
Inte för att jag vet vart jag skulle få tag på butternutpumpa men jag är klart intresserad av att testa lite pumparätter, om inget annat än för att få använda svärd som matlagningsverktyg!
Så talar en riktig karl.
Lotta: Jag har träffat Emil nu och har är jättesöt. Och samtidigt en riktig karl som klär i svärd. En i det närmaste optimal kombination.
Och det säger hon nu. När man har två ungar och bolån.
Butternutpumpa/squash har jag sett både på torget, Konsum och ICA.
Jag önskar att jag hade ett svärd, pumpor är lite läskiga att klyva. Jag brukar hålla båda händerna på kniven, sikta och blunda.
Bättre sent än aldrig. Du har i alla fall inte skaffat hund.
Sofia: Har du provat garrottering?
Garrottering står inte på min repertoar. Lite för segt?
Med tanke på svårigheterna kommer nog snart helstekt pumpa på modet. Trancherad vid bordet, stek för vegetarianer.
Peter, du är något på spåren! Att ge sig på en pumpa blir för en vegetarian det närmaste man kommer att stycka ett djur. Jag älskar att filea apelsiner också...
Jag önskar att jag kunde bo på din blogg hemmafrun! Den verkar så trygg och välbevakad...
Är det bara jag som ser snusk i denna bild.
Det beror väl på om man tänder på pumpa eller inte.
Ojoj, nästan så att man rodnar sickna komplimanger (inte varje dag man blir kallad optimal)! Jag kan dessutom både laga mat och rosta müsli och är singel...
Smygarn: Jag kan nog förstå lite vad du menar, men jag tycker generellt att Lottas bilder är snuskigt snygga. Min favorit är fortfarande krabbklo pastan, riktig matporr. Själv är jag, enligt eget tycke, otroligt dålig på att göra vacker mat.
jag passade på att göra en riktigt matig soppa sist jag hade pumpa på menyn, http://www.flickr.com/photos/jompagullet/3210770870/sizes/m/
Något fet kanske för er som inte äter LCHF men god, riktigt god om ni frågar mig.
Hej och tack för ytterligare ett suveränt recept!
Jag älskar bönor och andra baljväxter men har svårt att hitta på recept att variera mig med. Har du möjligtvis recept att dela med dig av eller alternativt tips om andra matbloggare med samma vurm som jag?
Granne!. Jag älskar också bönor. Jag planerar lägga upp ett recept på min svågers fantastiska kikärtsgryta och min egen superenkla linssoppa inom kort. Tills dess rekommenderar jag varmt Heidi Swansons blogg 101 Cookbooks. Den är väldigt vegetariskt och ibland blir det lite väl mycket tofu för min smak, men i övrigt är den fantastisk. http://www.101cookbooks.com/index.html
*favoritar direkt* Tack! Kikärtsgryta ser jag fram emot. Och tack för dina recept. Jag svänger förbi dig nästa gång jag är ute och finåker pumpa så får du hänga med på en sväng.
Det ser jag fram emot!
Ännu en bön-älskare, blev nog lite kär i Heidis blogg, tack så mycket för det tipset. Det bästa på länge!
Man blir det. Oundvikligen.
Tänka sig att Lotta länkar till en sida med minst lika vackra bilder som hennes egen blogg. Dessutom ett recept på misosoppa det första jag ser, något jag funderat på att göra som nästa projekt. Tack för länken, väl värd blogg att läsa.
Jamen, Lisa! Varför puffade du inte Emil O i min rikning i fredags? ;-)
Tack Lotta! Butternut Squash är min nya all time fave. God, billig och vacker. På Londons gatumarknader är den standard winter veg och jag har lyckats få upp ett par stycken nu med alla fingar i behåll... Jag har kokat den, ugnsstekt den och t o m lyckats med en finfin mjuk citronkaka med finrivet fruktkött i. Av alla krydd- och smakkombinationer jag utsatt herr Butternut för, kan jag rekomendera den på harissa + apelsinskal + saffran + kummin + vitlök tillsammans med fänkål och gul paprika slowly cooked i vin och hönsbuljong.
Underbart. Tack snälla.
Vilken inspirerande blogg du har - jag ger dig en utmärkelse! /Pia
Hej Lotta! Jag läste din artikel om "Medelsvensken" i sensate Gourmet och blev väldigt glad, vet inte varför, jag borde ha blivit förfärad över att han/hon är en sådan latmask att inte vill lägga mer än 11 minuter på matlagning. Men på något sätt kan jag inte göra annat än le åt att någon tar upp det på ett sådant sätt som du gör! Mycket fin blogg för övrigt! Pumpa=gillar! Mvh Linn
Tack snälla Linn!
Ni andra – spring och köp Gourmet!
Läste din krönika i Gourmet som går i går Lotta. God mat är en anledning att bli lycklig och att läsa dina texter är en annan!
Enda gången de säljer pumpa i min affär är till Allhelgona och då är det jättepumpor...
Tycker det verkar spännande och måste nog sätta mig in i pumpavärlden lite mer
Ja, men gädda, hur kom du på det. Inte precis nån lättflörtad fisk!
Jag hade fiskat upp gäddan själv och var väldigt stolt över det. Och så ville jag väl skryta lite och verka hembakad och göra gott intryck med hundragradersfisk som jag hade läst om någonstans.
Hundra grader i en timme lät ju enkelt. Tyvärr hade jag missat att det en timme per kilo fisk. Gäddan vägde 4 kg.
jisses, en fyrakilosgädda kan man nästan drapera som en boa constriktor om halsen!!! Imponerande, förstår grejen, kan se scenen ...
Men det är inget ovanligt, missade fisktemeraturer hela tiden innan jag skaffade en av farbror Torstens orangea precisionstermometrar. Rekommenderar d verkligen, bör isf bli din nästa tunga!(ha-ha, gbghumor) investering
Tack, darling, för underbar blogg. Sprang och köpte Gourmet bara för din skull.Det var värd 59 spänn, måste jag säga. Diskuterade teman på jobbet idag, vilken lättnad att upptäcka att det finns faktiskt människor som älskar att laga mat..fortfarande .
Och hur kan man vara klok, begåvad , rolig och dessutom snygg?
Lotta för statsminister säger jag bara:-)
kram på dig
Är det dolda kameran?
Nej, inte alls! Både rökt och salt fläsk fungerar jättefint! Vad roligt att du provade och gillade!
Det här var riktigt, riktigt gott!
Jag tog mig visserligen friheten att byta det rimmade fläsket mot rökt, men det strider förhoppningsvis inte allt för mycket mot receptets intention.
Tack!
Sidor