Rostad pumpa med pinjenötter, feta och linser

När jag var barn användes pumpa främst som transportmedel. Man satt finklädd inne i pumpan och åkte. Nu för tiden finns pumpa att köpa i helt vanliga mataffärer från och med oktober. Min favorit bland de vanliga sorterna är Butternut, en lite mindre sort med blekgult skal, fast kött, söt och smörig smak som bryter fint mot det saltsyrliga i fetaost och fläsk.
Det svåraste med att laga pumpa är att klyva den i rått tillstånd – det glatta skalet och det hårda innanmätet gör det lätt att slinta med kniven och skära sig. Bästa och säkraste sättet är att använda svärd. Stå på ett stegs avstånd från pumpan, svinga svärdet högt över huvudet och hugg rakt ned genom hela pumpan. Bär om möjligt rustning.

Rostad pumpa med pinjenötter, feta och linser

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

 • 1 butternutpumpa
  1 paket (250 g) fetaost – helst Mevgal
  75 g pinjenötter
  ca 300 g rimmat stekfläsk
  2 tetror gröna linser eller motsvarande mängd hemkokta
  3 vitlöksklyftor
  1 burk hela tomater
  några kvistar rosmarin
 1. Sätt ugnen på 175°C. Klyv, kärna ur och klyfta pumpan. Smula över fetaosten och toppa med pinjenötterna. Baka i ugn, ca 40 minuter.
 2. Ta bort eventuell svål från fläsket och tärna fint. Lägg antingen ut fläsktärningarna i en form och ugnsstek jämte pumpan i ugn tills fettet smält ner och fläsket mörknat, eller stek på låg värme i stekpanna på spisen. Låt rinna av på dubbla lager hushållspapper.
 3. Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt resterande ingredienser och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner det stekta fläsket strax innan servering. Servera med pumpan.

Bild för Lotta Lundgren
2009-01-26
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren