Rostade druvor med baharat och citronsot

Det här är ett av mina bästa recept på väldigt länge. Små godisar som är perfekta till mousserande, gärna med liten sötma. De kan också serveras med ett halvtorrt eller halvsött vin i små glas. Varför kalla det rostade druvor i stället för russin? Dels låter rostade druvor lite coolare, och jag är en smula fåfäng. Dels förädlas druvorna på lite högre temperatur vilket gör dem ljusare och lite karamelliserade. De får en mer intressant smak, och om du vill kan du avbryta processen lite tidigare än när du uppnått russintorrhet.

Idén att kremera citroner kom jag på när jag började hårdrosta morötter med citron. De små brända citronbitarna var så sensationellt goda att de förtjänade att utvecklas till en egen rätt. Citronsot är det nya svarta, tro mig! För att få till ett tillräckligt aromatiskt citronsot krävs förstklassiga tunnskaliga citroner. De från Årstiderna är de bästa jag fått tag på i Sverige. Baharat är en arabisk krydda som finns i många varianter. Beroende på formeln åtgår olika mängder. Smaka dig fram! Den kan ersättas med kinesisk femkrydda elelr en mindre mängd garam masala.

Russinen är fantastiska som topping på fågel, grönsallad, gröna bönor eller couscous. Kanske strör du dem över en slät rotsakssoppa? Laga dem eller ångra dig resten av livet! Citronsot kan förstås användas på fisk, kött, sallader eller som bordskrydda.


Portioner: 10, som snacks
Tid: Ett par timmar
Du behöver: 

500 g eko-druvor, helst kärnfria
1/2 tsk baharat eller 1/4 tsk garam masala
Citronsot (du får mycket över):
1 liten tunnskalig citron
ca 1/2 tsk fint havssalt
1 msk olivolja

Gör så här: 
  1. Halvera druvorna och lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Stoppa in plåten i ugn och sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  2. Rosta druvorna tills de skrumpnat och fått fin brun färg. Om du vill ha dem riktigt torra, vilket är bra om du ska servera russinen om ett par dagar: Stäng av ugnen och låt druvorna torka en timme på eftervärme. Annars är det rätt skojigt att druvorna är saftiga i mitten och krispiga i kanterna.
  3. Värm ugnen till 200 grader. Halvera citronerna på längden. Skiva lövtunt och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över salt. Pensla med olja. 
  4. Rosta citronskivorna i ugnen tills de är nästan svarta. Ordet "nästan" är viktigt här, de ska fortfarande skifta lite i brunt. Plocka ut citronbitar efterhand om de kremeras ojämnt. Lägg tillbaka på plåten och låt dem torka en timme på 50 grader. Låt svalna. Hit kan allt förberedas i god tid. Förvara i så fall citron och russin i täta burkar. 
  5. Mortla en del av citronskivorna till grovt pulver. De ska inte mortlas till mjöl utan till mycket små bitar som liksom exploderar i beska, sälta och syra i munnen.
  6. Blanda russin, kryddblanding och någon matsked citronpulver. Smaka av noga.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh