Rouxgumbo med kyckling och korv

Receptskapare: Henrik Francke

Portioner: 4

Tid: 2 1/2 timme

Laga inte den här grytan med klåfingriga barn i närheten, redningen är jättehet. Se till att ha förberett de finhackade grönsakerna, för när du väl satt igång med redningen finns ingen tid att göra något annat än att röra i grytan. Laga grytan när du har tålamod att stå vid spisen, och modifiera gärna ingredienslistan, själv gör jag den annorlunda varje gång. Det är din gumbo och du bestämmer ...

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1/2 dl majsolja
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade gröna paprikor
  • 2 dl finhackad blekselleri
  • 6-8 dl kycklingbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 tsk tabasco
  • 1 tsk timjan
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 2 skivade kryddstarka korvar, gärna rökta typ andouille
  • 2 msk hackad persilja
  • salt efter smak
  • Till servering:
  • Nykokt ris
  • Säsongens grönsaker
  1. Salta och peppra kycklingdelarna och stek några minuter i olja så att de får lite färg. Ställ åt sidan. Förbered finhackad lök, paprika och blekselleri.
  2. Häll oljan i en tjockbottnad gryta, gärna en emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt mjölet och fräs ihop med oljan på medeltemperatur. Det ska bubbla men se till att plattan inte blir för varm. Skulle redningen bli för varm och bränna vid måste du börja om hela processen. Rör oavbrutet med en träslev, sänk värmen lite om redningen börjar ryka mycket. Redningen är mycket het, så var försiktig. Fortsätt att röra tills mjölet ändrat färg, efter ca 20 minuter bör färgen närma sig nyans av mjölkchoklad och börja dofta.
  3. Häll försiktigt i lök, paprika och blekselleri, se till att den heta redningen inte skvätter upp. Rör runt och låt grönsakerna fräsa och bli mjuka i ca 10 minuter. Häll ner kycklingbitarna, buljongen, lagerblad, cayennepeppar och tabasco. Låt sjuda en timme.
  4. Tillsätt salladslök, vitlök och timjan och låt sjuda ytterligare en timme. Avlägsna eventuellt fett som lagt sig på ytan.

Bild för Henrik Francke
2007-12-02
Av

Mer från Henrik Francke


Bild för Henrik Francke
2008-11-06
Bild för Henrik Francke
2008-10-09
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
2008-02-25