Runes gös serverad till fänkålssallad med mynta, citron och rödlök
Receptmakare: Rune Kalf-Hansen
Portioner: 2 (som en lättare middag)
Tid: 20 minuter
Den här enka men raffinerade rätten kan också serveras i pytteportioner som en smårätt till ett glas vin.
- 250 g gösfilé
- ekologisk creme fraiche eller gräddfil helst från Järna
- salt, nymald peppar
- olivolja
- Fänkålssallad:
- 1 stor eller 2 små fänkål
- 1 dryg msk finhackad rödlök
- 1 msk mynta (mängd beroende på smakstyrka)
- 1 msk pressad citron
- 2 msk dyr gräsig olivolja
- (ev 1 näver rucola)
- salt, nymald svartpeppar
- Ansa bort vissna toppar från fänkålen. Skär fänkålen i knappt cm-tjocka skivor på längden.
- Sjud skivorna mjuka i lättsaltat vatten. (Spara gärna kokspadet till fisksoppa.)
- Häll upp fänkålen i ett durkslag och låt ånga torrt. Skaka om ett par gånger då och då. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek gösfiléerna hårt på ena sidan tills ovansidan precis vitnat. Vik upp tunna ändbitar och pressa till. Tänk på att fisk eftersteker lite så låt dem inte gå för länge i pannan.
- Arrangera fisken på salladen och toppa med gräddfilen. Peppra lite extra oppanpå.