Saag Murgh, eller kycklingcurry med spenat
Receptmakare: isobel hadley kamptz ,efter Madhur jaffrey
Portioner: 2
Tid: 40 min
Med sin milda men distinkta kryddning och brytningen mellan spenaten och den rostade löken är Saag Murghen en fröjd för currymagen.
- 200 g spenat
- 1 stor gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 5 cm ingefära
- 4 kardemummakapslar
- 1 kanelstång
- 1 tsk mald koriander
- 0,5 tsk mald spiskummin
- 0,25 tsk cayennepeppar
- 300 g kycklingfilé
- 4 msk matlagningsyoghurt
- 1 burk hela tomater
- ca 2-3 msk olja från den rostade löken
- Till den rostade löken
- 1 stor gul lök
- neutral olja, t ex solros.
- Ha en sil ovanpå en skål bredvid spisen. Ha en tallrik med hushållspapper på intill.
- Gör först den rostade löken. Halvera först löken på höjden och skiva relativt tunt.
- Hetta upp ett par millimeter olja i en tjockbottnad kastrull till medelvärme.
- Ha i löken. Rör runt. Rosta i ca 7 minuter under omrörning. Sänk värmen till medel-låg. Rosta en stund till. Sänk värmen till låg. Rosta en stund till.
- När nästan all lök är rejält brun häller du av alltihop i silen och skakar av oljan. Häll ut löken på den pappersklädda tallriken, för att bli av med ytterligare lite mer fett.
- Hacka lök, vitlök och ingefära grovt och kör sedan i matberedare ihop med 2 msk vatten till mos.
- Ta bort skalen på kardemummakapslarna.
- Skär varje kycklingfilé i 6 bitar.
- Om du använder fryst spenat, tina som det står på paketet. Annars skölj och hacka färsk spenat och fräs på låg värme i några minuter. Kör i matberedare till mos (man behöver inte diska den efter löken)
- Hetta upp den sparade oljan från löken till medelvärme. Ha i kanel och kardemumma och fräs i några sekunder. Ha i lökmoset och fräs i några minuter under omrörning tills det får lite färg. Ha i de övriga kryddorna. Rör. Ha i kycklingbitarna. Rör. Fräs i någon minut. Ha i yoghurten lite i taget och rör mellan varje. Fräs i ca 5 minuter. Ha i tomat och spenat och eventuellt lite vatten (det beror på hur mycket vätska som fanns i spenaten. Det ska vara en del sås runt kycklingen.) Ha i hälften av den rostade löken och salta litegrann. Sänk värmen till ett stilla putter, sätt på ett lock och låt stå i 20 minuter.
- Vid servering toppa med resten av den rostade löken.