Saffransgalette med lingon

Stinn av smör och saffran och alldeles underbar. Galetten är perfekt för den som inte har tid att dra igång ett lussekattsbak men ändå vill åt vetedegen. Om man inte vill låta saffran dra i sprit (det ger mer smak), kan man mortla den med socker och röra ut den i vattnet tillsammans med jästen. 


Portioner: 8
Tid: 2 tim
Du behöver: 

1 g saffran, gärna hela pistiller + 1 tsk socker
2 msk sprit, t ex rom, konjak eller vodka
1/4 pkt jäst
2 msk vatten 
1 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
4 1/2-5 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt 
fyllning:
25 g smör, kylskåpskallt
3 msk ströcker
2 msk lingon

Gör så här: 

1. Börja dagen innan själva baket med att mortla saffran med socker. Rör ner blandningen i sprit. Förvara i en liten burk med lock och låt dra i cirka 1 dygn. Den som inte har tid med detta mortlar saffran med socker när det är dags för bak och rör sedan ner blandningen i vattnet tillsammans med jästen.
2. Dags för bak. Enklast är att göra degen i maskin eftersom smöret ska tillsättas efter hand. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet och rör sedan ner saffransspriten. Tillsätt ägg, socker och salt. 
3. Tillsätt så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg. Låt maskinen gå medan du klickar ner smör, lite i taget. Låt smöret gå in ordentligt i degen. Plasta in bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen, ta några lätta knådtag och forma sedan degen till en stor bulle. Tryck ut den till en rund kaka på en plåt med bakplåtspapper, ungefär 1 cm tjock. Vik upp kanterna som på en pizza. Låt jäsa i 20 minuter. 
5. Hyvla smöret över kakan och strö sedan över socker och lingon. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna på plåten. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev