Saffransmadeleiner
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 24 st, 2 bleck
Tid: ca 1 timme 45 minuter
Trött på julen? Jamen skippa saffranet då och hitta på någon annan smaksättning - chokladdoppade är inte alls dumt. Då kan du också minska mängden smör något. Madeleinebleck är kul att ha och finns både hos större kökskedjor och i nätbutikerna.
- 4 st ekologiska ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 1/2 dl mald mandel
- 100 g smör
- 1/2 citron, zesten
- 1/2 g saffran
- 1 nypa salt
- florsocker
- Skålla och mal mandel.
- Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet noga med en sockerbit och lös upp det i smöret.
- Genoise: Blanda ägg och socker i en skål över ett vattenbad och värm under omrörning till fingervarmt. Sockret smälter och blandningen kan sedan vispas några minuter till imponerande volym.
- Sikta mjölet och vänd ner det i smeten med saltet, använd slickepott. Ta undan en klick smet och rör ihop med saffranssmöret först, innan du vänder ner även det i smeten.
- Tillsätt den malda mandeln och zesten och blanda försiktigt. Täck över skålen med plastfolie och låt smeten svälla i rumstemperatur i en timme.
- Ställ in ugnen på 200 grader och smörj en madeleineform med smält smör.
- Klicka en sked smet i mitten av varje "snäcka", fyll inte försänkningen helt.
- Grädda i knappt 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna med något knapriga kanter. Efter några minuter i ugnen sväller den karaktäristiska "puckeln" upp i mitten av varje madeleine.
- Låt svalna, sikta över florsocker och förvara i lufttär burk. Kakorna blir faktiskt ännu godare efter någon dag. Underbara att doppa - de suger glatt upp vilket te du vill - men jag skulle nog föredra lapsang souchong före Prousts lindblomste under kyliga dagar.