Saffransmadeleiner

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 24 st, 2 bleck

Tid: ca 1 timme 45 minuter

Trött på julen? Jamen skippa saffranet då och hitta på någon annan smaksättning - chokladdoppade är inte alls dumt. Då kan du också minska mängden smör något. Madeleinebleck är kul att ha och finns både hos större kökskedjor och i nätbutikerna.

  • 4 st ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl mald mandel
  • 100 g smör
  • 1/2 citron, zesten
  • 1/2 g saffran
  • 1 nypa salt
  • florsocker
  1. Skålla och mal mandel.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet noga med en sockerbit och lös upp det i smöret.
  3. Genoise: Blanda ägg och socker i en skål över ett vattenbad och värm under omrörning till fingervarmt. Sockret smälter och blandningen kan sedan vispas några minuter till imponerande volym.
  4. Sikta mjölet och vänd ner det i smeten med saltet, använd slickepott. Ta undan en klick smet och rör ihop med saffranssmöret först, innan du vänder ner även det i smeten.
  5. Tillsätt den malda mandeln och zesten och blanda försiktigt. Täck över skålen med plastfolie och låt smeten svälla i rumstemperatur i en timme.
  6. Ställ in ugnen på 200 grader och smörj en madeleineform med smält smör.
  7. Klicka en sked smet i mitten av varje "snäcka", fyll inte försänkningen helt.
  8. Grädda i knappt 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna med något knapriga kanter. Efter några minuter i ugnen sväller den karaktäristiska "puckeln" upp i mitten av varje madeleine.
  9. Låt svalna, sikta över florsocker och förvara i lufttär burk. Kakorna blir faktiskt ännu godare efter någon dag. Underbara att doppa - de suger glatt upp vilket te du vill - men jag skulle nog föredra lapsang souchong före Prousts lindblomste under kyliga dagar.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing