Salsa Romesco
Receptmakare: Anna billing
Portioner: 4-6
Tid: 30 minuter
- 2 röda paprikor
- 1/2 chilifrukt, jalapeno
- 1 liten gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 35 g mandel
- 35 g hasselnötter
- 1 skiva ljust bröd
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 1,5 dl olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- Salt och svartpeppar
- Sätt ugnen på grill. Dela paprikan och chilin på längden och kärna ur dem. Klyfta löken och grilla allsammans högst upp i ugnen i ungefär 15 minuter.
- Rosta mandlarna i en torr het stekpanna och lägg åt sidan. Rosta sedan hasselnötterna tills de svartnar och skalen flagar. Gnugga av skalen i en kökshandduk.
- Lägg de grillade grönsakerna i en bunke och täck med platsfolie. När paprikorna svalnat pillar du av skalen.
- Mixa nötter, mandlar och bröd fint. Tillsätt vitlök, chili, tomatpuré, paprikapulver, grönsaker och vatten och mixa slätt.
- Blanda i separat skål äggulorna med vinägern. Häll i olivoljan, lite i taget och mot slutet i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
- Blanda slutligen samman de båda skålarnas innehåll och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Pröva dig fram med mer vinäger om du vill öka syran.