Semlor
Receptmakare: Traditionellt
Portioner: 4
Tid: ca 1 timme
Med lite kesella i degen och rumsvarmt smör blir degen saftigare. Håll igen på mjölet i degen, visserligen blir bullarna lite plattare men de blir också saftigare då.
- 25 g jäst för söta degar
- 2 ½ dl fingervarm mjölk
- 1 dl Kesella lätt
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- 2 krm salt
- ca 8 dl vetemjöl
- 75 g rumsvarmt smör
- Pensling:
- 1 uppvispat ägg
- Fyllning:
- 200 g mandelmassa med hög mandelhalt
- 1 dl mjölk
- Till servering:
- Varm mjölk
- Nyriven kanel
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löser sig.
- Blanda ner Kesella, socker, kardemumma, salt och ca hälften av vetemjölet.
- Klicka ner smöret och resten av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 30 bitar och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensla försiktigtmed uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugn 250°C i 5-7 minuter tills bullarna är lätta och gyllene. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med grovriven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädden till mjukt skum och klicka eller spritsa på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.