Sillen annorlunda
Nej jag vet att de firar inte midsommar i Asien och att de inte har 5-minuters sill i sina affärer. Men det har vi, och vi har också fryst havtorn och massa möjligheter. Så om du vill göra en spännande sill till midsommar med yttepyttesmak av ingefära och lime (och det är ju asiatiskt eller hur) så tycker jag du ska göra den här: klar havtornssill med ingefära och friterad purjolök. Lagen är smaksatt med bl a limeblad och ganska mycket ingefära vilket är gott till de syrliga havtornen. Det fiffiga är sedan att det är en "no waste" rätt där den del av purjolöken som inte hamnar i lagen friteras och läggs som ett frasigt bo på sillen tillsammas med en klick gräddfil. Definitivt annorlunda och absolut gott.
Tid: 45 minuter arbetsåtgång
0,5 dl ättikssprit 12 %
1 dl socker
2 dl vatten
2 limeblad
2 msk fint strimlad ingefära
1 burk 5-minuterssill á 420 g
1 stor purjolök
1 dl havtorn (frysta)
2 msk maizena
neutral olja till stekning
gräddfil eller rörd smetana till servering
Koka upp ättika, socker, vatten och limeblad. Lägg i den strimlade ingefäran och låt lagen svalna. Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Skölj purjolöken. Skär ca 10 cm av det gröna på purjolöken i ringar. Lägg ned sill, purjolök och havtorn i den kalla lagen (fiska upp ingefäran om du inte är nöjd med din skärteknik). Låt stå minst 1 timme. Skär resterande purjolök i ca 1 dm bitar. Strimla purjolöken tunt på längden. Blanda med maizena. Hetta upp oljan till ca 160 grader. Fritera löken i omgångar ca 1 min tills den är frasig. Servera sillen direkt med löken och en rejäl klick gräddfil eller rörd smetana. Bäst blir den när den läggs upp - antingen på ett stort fat med gräddfil i botten eller så på små enskilda portionstallrikar.