Små vallmokakor med citron

I senaste numret av Mat & Vänner hittar ni min matshoppingguide till Paris. Den tillkom under ett par galet roliga dagar i oktober när jag var först var på studieresa med butikens personal (styck, kock, deli och kolonial) och sedan hakade på ett par matglada vänner, Ulf och Fredrik, som bor permanent i Paris och är lika nördigt intresserade av mat som jag. Vi bestämde oss för att göra en guide som inte just utgick från "frasse med baguette under armen"-vinkeln, utan att ta ett demografiskt grepp om den nutida Parismaten för att se hur olika influenser har påverkat matkulturen i de olika arrondissementen. Vissa saker skulle jag kunnat skriva mycket längre om, till exempel det judiska köket med både ashkenazisefardiska och nordafrikanska influenser som blir tydliga i stadsdelen Marais, men också i 9:e arrondissementet, där jag bodde,  där kosherbutiker och synagogor ligger tätt och där de olika judiska traditionerna i förskingring liksom blandas upp igen och skapar något alldeles nytt.

Inspirerad av La boutique Jaune (på bilden ovan som jag lånat av fotografen Fredrik Hagblom) och Florence Kahn tänkte jag göra kakor med blå vallmofröfyllning. Tyvärr föll det på att jag inte hade så mycket frö hemma som jag trodde, så jag bakade lite raskt och enkelt dessa små vallmokakor med citron istället. Vallmofrön heter "munn" på jiddisch efter tyska "mohn", och traditionen att baka dessa kakor har kommit från ashkenazer som innan andra världskriget var bosatta i Östeuropa. Jag hittade ganska många olika receptförlagor och historier från amerikanska bloggar, vissa var bakade med olja istället för smör för att kunna skiljas ur vid kosherdiet, och smaksättningarna till vallmofröna varierade från vanilj till kanel och apelsin. Jag är - som ni kanske vet vid det här laget - glad i citroner, så det fick det bli. Glad Påsk, eller Pesach, vilket du än föredrar![[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10192","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-601","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"750","title":"mohnkakor3_MG_4734","alt":"mohnkakor3_MG_4734"}}]]

Vallmokakor med citron

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 100 småkakor

Tid: 30 min aktivt, resten i frys

Gör den här enkla degen en dag då du har tid. Forma fyra "korvar" och rulla in i smörpapper. Dessa kan frysas in och så skär du enkelt upp kakor och bakar av när du är fikasugen.

 • 7 1/2 dl vetemjöl
 • 2 msk blå vallmofrö
 • 1 tsk bakpulver
 • 250 g rumsvarmt smör
 • 2 1/2 dl strösocker
 • 1 ägg
 • 1 liten ekologisk citron, zest och saft
 • 1 nypa salt
 1. Blanda torra ingredienser i en bunke, vispa socker med ägg och mjukt smör till fluff. Blanda ner skal och saft i ägg/smörblandningen, och slutligen de båda bunkarnas innehåll till en deg.
 2. Dela upp degen i fyra delar och rulla "korvar" i den tjocklek du önskar beroende på hur stora kakor du vill ha. (Du kan alltså kavla ut degen sedan och ta ut kakor med mått, men jag är för lat för det). Lägg in degen att vila i frysen tills den är kall och fast (cirka 2 timmar) eller låt den ligga kvar till en annan dag.
 3. Ställ in ugnen på 175 grader. Ta fram degen ur frysen och skär upp tunna skivor med en vass kniv. Är degen frusen ska du ta ut den i god tid så den hinner tina upp.
 4. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i knappt 15 minuter, de ska inte ha fått speciellt mycket färg.

Tillägg: Att få tag på judiska delikatesser i Sverige är ingen enkel uppgift. Det enda jag har hittat är Kosherian Blecher & Co på Nybrogatan i Stockholm. Har du tips så dela gärna med dig i kommentarerna.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing